2016. 12. 20. 22:24

A hallgatás beismerést jelent, vagy inkább hallgatni arany?

A MÁV Zrt. 2016. 12. 19-ére konzultációt kezdeményezett a MÁV Zrt.-nél működő szakszervezetekkel és a központi üzemi tanáccsal (KÜT), a „keretszerződés a különféle személyi-és vagyonvédelmi szolgáltatások beszerzése 36 hónapos időtartamra” tárgyában lefolytatott közbeszerzési eljárással kapcsolatban. Röviden, a vasútőrös tevékenységek kiszervezéséről.

A konzultáción a MÁV Zrt. mellett megjelentek a nyertes pályázók is: az Airport Security és Kereskedelmi Szolgáltató Zrt., az Arma Group Kft., a Bank Biztonság Bizalom Zrt., Pajzs 07 Zrt., a PFM Biztonsági Szolgáltató Kft., a Prev-Info Kft., Reál Véd Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft. képviselői. A Vasutasok Szakszervezetét dr. Kotter József alelnök, Németh Gáborné KHI SZK vezető és Száraz József vasútőr tagtársunk képviselte.

Az egyeztetés elején a munkáltató a konzultáció bejelentésekor átküldött levelében foglaltakat ismételte meg.

A Vasutasok Szakszervezete kifejtette, hogy a kiszervezést – ahogyan következetesen mindig – most nem támogatjuk és már a részünkre átadott tájékoztató sem felel meg az Munka törvénykönyve által előírt követelményeknek. Az pedig nagyon furcsa, hogy MÁV Zrt.-s fejléccel, a MÁV Zrt. KÜT-nek szóló levelet a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese és a pályázaton nyertes társaságok képviselői írják alá.

Szakszervezetünk kérésére a munkáltató nem tudta bemutatni azon megállapodásokat, amelyek a nyertes pályázókkal arra vonatkozóan készültek, hogy az átadás-átvétel hogyan történik meg, illetve a munkavállalókat milyen jogok és kötelezettségek érintik. Nem kaptunk választ arra sem, hogy a menetkedvezmény elvesztése után milyen formában történik meg a munkába járás költségtérítése. Nem tudtak nyilatkozni az ÖTA-tagdíj, önkéntes nyugdíj-és egészségpénztári-, és szakszervezeti tagdíjak levonásáról sem.

Külön kérdeztünk rá arra, hogy a jelenleg a MÁV által biztosított 2,5%-os önkéntes nyugdíjpénztári tagdíj-átvállalást a nyertes pályázók továbbviszik-e. Nem kaptunk választ a vállalati bérlakással és lakáskölcsönnel rendelkezők sorsáról. Nincs megállapodás arról sem, hogy a munkabérelőleget a jogutódlásban érintett munkavállalók milyen formában fizetik vissza a MÁV Zrt.-nek. Megállapodás hiányában egyelőre ismeretlen a VBKJ további sorsa is.

Szakszervezetünk a közbeszerzésre vonatkozó összes dokumentációt, a keretszerződést, a nyertes pályázókkal kötött szerződéseket, valamint az e tárgyban keletkezett egyéb megállapodásokat kérte átadni a MÁV Zrt. részéről.

Kifejtettük, hogy továbbra is fenntartjuk azon állításainkat, amelyet december 2-án petíció formájában átadtunk Seszták Miklós miniszternek. Így különösen azokat, hogy a nyertes pályázók – és alvállalkozói rendszerük - ismeretlen és bizonytalan hátterűek. Tudomásunk szerint e vállalkozásoknál nem minden esetben a jogszabályoknak megfelelő foglalkoztatás zajlik, a munkavállalókat 36, sőt akár 72 órán keresztül folyamatosan dolgoztatják, a pihenőidőket és szabadságot nem adják ki, a havi munkaidő gyakran meghaladja a 300 órát, de az 500 órás havi munkaidő sem ritka.

Azon kérdésünkre, hogy milyen ruházatuk lesz a MÁV-tól kimenőknek, senki nem tudott válaszolni. Az alelnök szóvá tette, hogy az átszállás során - ellentétben a fogadó vállalkozások gyakorlatától (vélhetően jogszabályi ismeretek hiányában) – a munkavállalóknak semmilyen új belépős dokumentumot nem kell kitölteni. Az Mt. által kötelezővé tett és elfogadott gyakorlat, hogy az átadó munkáltató a munkavállalók személyi anyagát teljes körűen átadja a fogadó munkáltatónak. Felhívtuk a figyelmet arra is, hogy a nyertes pályázók kötelesek foglakoztatni a munkavállalókat, azokat további alvállalkozóknak nem adhatja tovább.

A MÁV képviselői ugyan néhány kérdésre megpróbáltak válaszolni, de kevés sikerrel (pl. munkavállalókra vonatkozó megállapodás és a közbeszerzés során keletkezett dokumentáció átadása).

A VSZ alelnöke többször felszólította a nyertes pályázók képviselőit, hogy mondják el véleményüket, elképzeléseiket, illetve adjanak választ a feltett kérdésekre, azonban a megjelentek közül senki nem szólat meg, néma csendben ülték végig a konzultációt. Felhívtuk a figyelmet arra, hogy ha a kiszervezést nem is tudjuk megakadályozni, de tagjaink és a már ott lévő munkavállalók védelmében is fel fogunk lépni, mindent megteszünk annak érdekében, hogy a munkajogi szabályoknak érvényt szerezzünk.

A miniszter részére átadott petícióra továbbra is várjuk a választ.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.