2018. 09. 06. 10:08

Javaslatok a TEB szakmák megmentéséért

A MÁV Zrt. karrierportálján hónapok óta megtalálhatók a TEB szakmákhoz kötődő álláshirdetések, amelyek sajnos azt mutatják, hogy a folyamatos toborzás ellenére is kevés a jelentkező, a létszámhiány pedig lassan kritikussá válik.

Szakszervezetünk álláspontja szerint, a toborzás sikertelenségének egyik fő oka a felkínált alacsony személyi alapbér, a másik pedig az a rengeteg hatósági vizsgakötelezettség, amellyel a jelentkezők szembesülnek. Utóbbi tekintetében nincs választási lehetőség, azonban a személyi alapbérre vonatkozóan a munkáltató tud, tudnia kell változtatni. Ellenkező esetben, hamarosan a vasúti közlekedés biztonsága kerülhet komoly veszélybe.

A Vasutasok Szakszervezete az új munkaerő bevonzása érdekében javasolja, hogy a TEB szakmákban a személyi alapbér legalsó szintjét bruttó 200.000 Ft-ban határozza meg a munkáltató.

Javasoljuk továbbá, hogy minden olyan szervezeti egységnél, ahol a létszámhiány eléri a 20-30%-ot, annak feltöltéséig a munkavállalók kapjanak 10%-os alapbérkiegészítést.

Mindezeken túl, kezdeményezzük a 3%-os alapbérfejlesztés végrehajtását mindazon 10 MMK-ban lévő munkavállaló részére (pl. biztber lakatos, villanyszerelő, felsővezeték szerelő, kábel és hálózatszerelő, stb.), akik a béralku során veszteséget szenvedtek és amelyre egyébként a munkáltatótól ez év januárjában ígéretet kaptunk, valamint a biztber diszpécserek részére a 40%-os pótlék bevezetését a velük azonos túrban dolgozó forgalmi munkavállalókéhoz hasonlóan.

A humán vezérigazgató-helyettesnek írt levelünk itt elolvasható.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.