2023. 02. 07. 12:49

MÁV Zrt.: alapbér kiegészítések és kiemelt műszakpótlék

2022. december 31-én több bérpótlék és alapbér kiegészítés hatálya lejárt. Mi van most ezekkel?

A kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetek és a munkáltató között létrejött „Foglalkoztatáspolitikai nehézség esetén alapbér-kiegészítés alkalmazhatóságáról" megállapodás alapján, a munkáltató 10 százalékos alapbér kiegészítést biztosított a MÁV Zrt. Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest meghatározott munkaköreiben és a TEB szakterület meghatározott munkaköreiben.

Ennek az intézkedésnek a határideje 2022.12.31-én lejárt, és mivel a bértárgyalások még nem zárultak le, nem lett meghosszabbítva.

A munkáltató ezért az érintettek részére a 2022. december 31-i alapbér 10 százalékának megfelelő egyösszegű kifizetést hajt végre a 2023. januári bérekkel a februári bérfizetési napon.

 

Több kérdést kaptunk a kiemelt műszakpótlék kapcsán is.

A Kollektív szerződésben rögzített nagy forgalmi leterheltségű állomásokon foglalkoztatott munkavállalók kiemelt műszakpótlékáról eredetileg 2016-ban állapodtak meg a felek. Ennek hatálya változatlan formában 2023. december 31-ig szól.

 

Továbbra is hatályos 2023. december 31-ig:

  • a vasúti járművezetők balesetmentességét ösztönző bérpótlék,
  • a felsővezeték – szerelő munkakörben foglalkoztatott munkavállalók több helyismereti vizsga elismerésével kapcsolatos alapbérkiegészítés,
  • a felsővezeték-szerelő gyakornok egyszeri ösztönző juttatása.
Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.