2021. 06. 30. 15:00

Meghosszabbított alapbér- kiegészítések és bérpótlékok

Mint ahogyan már korábban megírtuk, a Vasutasok Szakszervezete kezdeményezte a 2021. június 30-ig érvényes munkáltató egyoldalú kötelezettségvállalásában megfogalmazott intézkedések mielőbbi meghosszabbítását.

Kezdeményezésünkre megjött a munkáltató válasza, amelynek értelmében:

A kollektív szerződés kötésére jogosult szakszervezetek és a munkáltató között létrejött „Foglalkoztatáspolitikai nehézség esetén alapbér-kiegészítés alkalmazhatóságáról" megállapodás alapján, a munkáltató – jelenleg szeptember 30-ig – egyoldalú bérintézkedést hajt végre az alábbiak szerint.

10%-os mértékű alapbér-kiegészítés a Pályavasúti Területi Igazgatóság Budapest meghatározott munkaköreiben. Érintett munkaköröket jelen intézkedés 1. sz. melléklete határozza meg, azzal, hogy a bérintézkedésre a melléklet által meghatározott szolgálati helyen és munkakörökben ténylegesen foglalkoztatott munkavállalók jogosultak, annak időtartamára vonatkozóan.

5%-os mértékű alapbér-kiegészítés a fejpályaudvarok és bevezető szakaszai meghatározott szolgálati helyein és munkaköreiben. Érintett szolgálati helyeket és munkaköröket jelen intézkedés 2. melléklete határozza meg, azzal, hogy a bérintézkedésre a melléklet által meghatározott szolgálati helyen és munkakörökben ténylegesen foglalkoztatott munkavállalók jogosultak, annak időtartamára vonatkozóan.

10%-os mértékű alapbér-kiegészítés a TEB szakterület meghatározott szolgálati helyein és munkaköreiben. Érintett szolgálati helyeket és munkaköröket jelen intézkedés 3. sz. melléklete határozza meg, azzal, hogy a bérintézkedésre a melléklet által meghatározott szolgálati helyen és munkakörökben ténylegesen foglalkoztatott munkavállalók jogosultak, annak időtartamára vonatkozóan.

4000 Ft/szolgálat összegű alapbér-kiegészítés meghatározott szolgálati helyeken, tolatásvezetői tevékenységet ellátók körében. Érintett szolgálati helyeket és munkaköröket jelen intézkedés 4. melléklete határozza meg, azzal, hogy a bérintézkedésre a melléklet által meghatározott szolgálati helyen és munkakörökben ténylegesen foglalkoztatott munkavállalók jogosultak, annak időtartamára vonatkozóan. Az alapbér-kiegészítés minden olyan szolgálatra megilleti a munkavállalót, amelyre tekintettel egyébként munkabér is megilleti.

A vasúti járművezetők balesetmentességének ösztönzése céljából juttatott bérpótlékra vonatkozó jogosultságokat - a 18619/2019/MAV számú megállapodásban foglaltaknak megfelelően - a munkáltató a jelen intézkedés hatálya alatt változatlanul biztosítja.

Jelen intézkedés időbeli hatálya 2021. július 1. napjától 2021. szeptember 30. napjáig tart.

Kapcsolódó dokumentum:

VSZ MÁV Hírnök 20210630

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.