2020. 09. 18. 17:22

Támogassuk az apákat és a home office-ba kényszerülőket

Az apasági szabadság mértékének megemelését és a home office-hoz kapcsolódó rezsiköltség-átalány bevezetését kezdeményezte a Vasutasok Szakszervezete.

2019. június 20-án, az Európai Parlament és az Európai Tanács elfogadta a 2019/1158 sz. irányelvet „a szülők és gondozók vonatkozásában a munka és magánélet közötti egyensúlyról”. Ez az irányelv egyebek mellett azt is kimondja, hogy a gyermek születésével összefüggésben, az apákat megillető apasági szabadság mértékét (minimálisan) tíz munkanapban kell megállapítani. Az irányelvnek történő megfelelés határideje 2022. augusztus 2.

A Vasutasok Szakszervezete ezúton kezdeményezi, hogy a munkáltató - az irányelvnek a hazai jogszabályba történő átültetéséig – 2021. január 1-től, az Mt. 118.§ (4) bekezdése szerint a gyermek születése esetén az apának adható 5 munkanap pótszabadságon felül, a kollektív szerződés keretei között, további 5 munkanap pótszabadságot biztosítson. Mivel az Mt. az ikergyermekek születése esetén jelenleg 7 munkanapot biztosít, az arányosságra figyelemmel 14 munkanap pótszabadság biztosítását kérjük azon édesapák számára, akiknek ikergyermekük születik. 

 

A Vasutasok Szakszervezete kezdeményezte egy, a Home Office munkavégzéssel összefüggő rezsiköltség-átalány kifizetéséről szóló megállapodás megkötését a MÁV-Zrt-nél.

A megállapodás tartalmára vonatkozóan a tárgyalások mielőbbi megkezdését kérjük, amelynek időpontjára várjuk a munkáltató javaslatát.

Kapcsolódó dokumentumok:

199-I-MÁV_Apasági szabadság

200-I-MÁV_HO-rezsiköltség ált.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.