2023. 06. 23. 12:00

Több lesz a bérelőleg, kevesebb a tanulnivaló

Háromszázezer forintra emeli a bérelőleg összegét a MÁV Zrt. Egyebek között erről is döntöttek a Vasúti Érdekegyeztető Tanács június 21-ei ülésén, amelyen egyebek között a kollektív szerződés módosítását és a vasútszakmai képzés megújítását is megtárgyalták a résztvevők.

A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének módosítására tett szakszervezeti javaslatok többségét befogadta a munkáltatói oldal a VÉT legutóbbi ülésén, ennek eredménye egyebek között a bérelőleg 300 ezer forintra emelése. Az ülésen tájékoztató hangzott el a GINOP projekthez köthető képzésekről, a résztvevők ösztönzéséről, a szükséges kérdőívekről és a munkavállalói reakciókról is. A munkáltató köszönetet mondott a résztvevőknek, és kijelentette, a tapasztalatokat felhasználva tovább dolgozik az online képzés széleskörű bevezetésén.

Terítékre kerület a vasútszakmai képzések megújításának jelenlegi állása, a változási folyamat részletei és az ehhez kapcsolódó feladatok. Elkerülhetetlen a vonatkozó rendeletek módosítása, a vasútszakmai oktatók létszámának szükségszerű emelése, valamint a képzés anyagának csökkentése. Első lépésben a kocsirendezők és tolatásvezetők tananyagát fogják a jelenleginek a harmadára csökkenteni.

A szolgálati lakások témakörében elhangzott, hogy a minisztérium elvárásainak megfelelően át kell értékelni és át is kell alakítani az érintett ingatlanok kezeléséhez tartozó valamennyi tevékenységeket.

A VÉT résztvevői az egészségpénztári taglétszám emelkedésről, valamint a véradás utáni pótszabadság részleteiről is tájékoztatást kaptak. Utóbbi témához szakszervezetünk leszögezte: támogatja a MÁV-Volán csoport szintű egyeztetést, melynek célja a szabályzás mindenkire egyformán érvényes kialakítása.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.