2023. 12. 12. 19:31

Itt tartunk most. Szakértői egyeztetések jönnek

Január 16-ig megszületik a 2024. évi bérmegállapodás, amely január 1-től lesz érvényes. Minden fél ennek érdekében dolgozik.

A VDSZSZ Szolidaritás, a Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Vasutasok Szakszervezete (VSZ) hét elején a MÁV vezérigazgatójának címzett levélben azonnali bértárgyalást követeltek, miután az állami vasúttársaság érdemben nem reagált a szakszervezetek korábbi bérkövetelésére. 

A fellépés hatására december 11-én hétfőn a három szakszervezet vezetője egyeztetést folytatott Lázár János építési és közlekedési miniszterrel. A találkozón a szakszervezetek megerősítették követeléseiket. A konstruktív egyeztetés következtében a miniszter felkérte a MÁV-Volán-csoport vezetését, hogy a követelések figyelembevételével vizsgálják meg a szükséges források rendelkezésre állását és azt, hogy a meglévő erőforrásokhoz mennyi kiegészítés szükséges.

December 12-én a munkáltató által összehívott csoportszintű egyeztetésen a munkáltató nem adott át hivatalos ajánlatot, azonban megerősítette, hogy mind a tulajdonos, mind a munkáltató elkötelezett abban, hogy az érintett szakszervezetekkel – tárgyalásos úton – megegyezés szülessen a 2024. január 1-től alkalmazandó béremelésről és a munkavállalói oldal egyéb követeléseiről (ezekről részletesen ITT)

Annak érdekében, hogy a részleteket lefedő szakértői egyeztetéseket meg lehessen tenni, a munkáltató a következő tárgyalási fordulónak január 16-át jelölte meg.

Szintén elhangzott, hogy a tulajdonos és a munkáltató a munkavállalói képviseletek bevonásával tárgyalások kezdődnek a MÁV-Volán-csoport átalakításának lépéseiről és a munkavállalók fejlesztésére rendelkezésre álló erőforrások felhasználásáról.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.