2021. 03. 17. 16:49

100 000 Ft kerül a SZÉP kártyára

A hír csak a címben szereplő téma lenne, de ki kell egészítenünk egy rövid tanmesével arról, hogy félinformációkkal és sosem látott kezdeményezéssel olcsó népszerűségre törve elorozni a közös jószágot nem ildomos. Pláne akkor nem, ha a közös eredményt megdézsmáló pár órával korábban szolidaritását bizonygatva ígéretét adja annak, hogy a közösen elért eredményt csak a többiekkel közösen fogja kommunikálni. Nos ez nem jött össze. Megint nem.

Mint azt ebben a posztunkban már előre vetítettük, március 16-án az online térben tárgyalóasztalhoz ültek a MÁV-Volán csoport szakszervezetei és a munkáltató. A munkáltató elmondta, hogy tulajdonosi felhatalmazás híján a decemberben átadott szakszervezeti követelések közül csak az alanyi jogú SZÉP-kártya juttatásról tud egyeztetni. Mivel a szakszervezeti oldal minden, a munkavállalók jövedelmi viszonyait javító lépésben érdekelt, ezért elfogadta az egyeztetés leszűkítését erre az egy tételre. A témában (azzal, hogy a tényleges bértárgyalások során újra elő kell venni ezt a tételt is) megállapodás született.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy a Vasutasok Szakszervezete miért nem röpítette világgá már aznap az egyezség hírét? Nos, először is azért, mert a felek abban állapodtak meg, hogy a félreértések elkerülése érdekében közösen kommunikálják a történteket. A Vasutasok Szakszervezete pedig hisz a kimondott szó értékében. Azonban megint volt, aki nem bírt a vérével és világgá kürtölte az Ő kezdeményezését és az Ő eredményét. De mit is? Ugyanis (s ez a második ok amiért más nem adott hírt az eseményről) a pontos megállapodás tervezet, amely a juttatás lényegét jelentő részleteket tartalmazta, az egyezség alapján csak később készült el.

A pontos részletek, a jogosultság, a kifizetés ideje stb. nélkül tájékoztatni egy megállapodásról, a munkavállalókkal szemben tisztességtelen. Ezt a hibát csak az követi el, akinek a saját egoja előrébb való mindennél.

Nos, mi ebbe a hibába nem esünk bele. Nekünk a hitelesség fontosabb a gyorsaságnál, s most, hogy aláírtuk a megállapodást, íme a SZÉP-kártyára vonatkozó juttatás részletei:

A 2021. évi bértárgyalások első eredményeként megállapodás született az alanyi jogú SZÉP kártya juttatás kifizetéséről. A juttatás összege megnő, az idei évben nettó 100 000 Ft kerül átutalásra a kártyákra. A kifizetés egy összegben történik. A juttatás a kártya vendéglátás alszámlájára kerül.

A megállapodás az alábbi vállalatok munkavállalóira vonatkozik: a MÁV Zrt., VOLÁNBUSZ Zrt., a MÁV-START Zrt., a MÁV Szolgáltató Központ Zrt., a MÁV FKG Kft., a Záhony-Port Zrt., a MÁV KFV Kft., a MÁV Vagon Kft., a MÁV-HÉV Zrt.

A juttatásban azok részesülnek, akik február 28-án és a kifizetés napján aktív állományban voltak. Az utalás egy összegben 2021. március 31. napjáig történik abban az esetben, ha a munkavállaló munkaviszonya 2021. január 1-én fennállt. A 2021. január 2. és 2021. február 28. napja között munkaviszonyt létesítő munkavállaló esetében az utalás legkésőbb 2021. június hónapban történik meg. Nagyon fontos, hogy a tartós keresőképtelenség miatt jogi állományban lévő munkavállalók is részesülnek a juttatásból.

Nem részesül viszont az, aki  február 28.-án  fizetés nélküli szabadságot vesz igénybe, a felmondási idejét tölti, MÁV-ÉVEK vagy MÁV ESÉLY programban vesz részt, vagy munkaviszony megszüntetés miatt a felmondási idejét tölti.

Azon jogosultaknak, akik nem rendelkeznek még SZÉP kártyával, június 1-jéig van lehetőségük SZÉP kártya számla nyitására a juttatás igénybevételéhez.

A MÁV-HÉV és a VOLÁNBUSZ vonatkozásában a vállalatcsoport egységesítése miatt a juttatás bevezetésével párhuzamosan a választható béren kívüli javadalmazások korábbi rendszere kivezetésre kerül.

A pandémiás időszak, a járványügyi védekezés jelentős nehézségeket és többletterhet jelent a MÁV-VOLÁN-csoport vállalatai számára is, de a bértárgyalásokat a felek tovább folytatják.

Letölthető dokumentum:

VSZ Hírnök 20210319

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.