2017. 01. 14. 16:02

MÁV-SZK Társasági érdekegyeztetés

2017. január 12-én ülésezett a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. Társasági Érdekegyeztető Tanácsa.

Napirend előtti első kérdésünk a Gazdasági Üzletággal kapcsolatban hangzott el. A Könyves Kálmán. krt-i székházból történő költözés már tavaly is napirenden szerepelt, most mik a munkáltató szándékai? Szaniszló Ágnes Humán Üzletág vezető válaszában kifejtette, hogy a Szervezet egyes egységeinek költözése jelenleg nem szerepel napirenden. Az Üzletág szervezeti változásaival kapcsolatban már nem volt ilyen egyszerű a válasza: „Az idei év a Gazdasági Üzletág körül fog mozogni.” Az Inka projekt, az SAP rendszer belső változásai nagyban érintik a központi és a területi szervezetek feladatait. Jelenleg is belső elemzések folynak. A szükséges változtatások – amennyiben szükségesek – kidolgozásra kerülnek, és azokról tájékoztatják az érintetteket.

A kötelező legkisebb munkabér  és a garantált bérminimumra való ráálláson dolgoznak: kiket-hány főt érint, és mennyi költséggel jár. A következő feladat az értesítések elkészítése, azok átadása. Az érintettek létszámáról tájékoztatást kértünk, melyet a munkáltató megküld részünkre.

Rákérdeztünk a „női 40” működésére, tapasztalataira is. A 40 éves munkaviszonnyal rendelkező nők a törvény szabályai szerint mehetnek nyugdíjba, a további lehetőségek a Foglalkoztatási megállapodásban lesznek meghatározva. Kifejtettük, hogy törvények és megállapodások nélkül is el lehet ismerni, meg lehet becsülni és meg kell köszönni a munkatársak munkáját.

Ennél a pontnál újra napirendre került a menetkedvezmény kérdésére, melyben szakszervezetünk törekvéseihez és lépéseihez ismét – immár sokadjára és határozottan - kértük a munkáltató támogatását is.

Továbbra is kérjük az INKA projekt oktatásán résztvevők időben történő tájékoztatását.

Napirendi pontként a MÁV SZK Zrt. KSZ VBKJ-ra vonatkozó részét tárgyaltuk. A VBKJ rendszer elemei vállalatonként azonosak, vállalatcsoporti megállapodásként van kezelve.  A helyi közlekedés elem járulék vonzata megemelkedett, a munkáltató ezért nem támogatta a felvételét, de támogatta a készpénz elem havi kifizetési gyakoriságát.

A munkáltató átadta a 11 pontba foglalt KSZ módosító javaslatait, melynél 1-1- ponthoz szóbeli kiegészítésében elmondta, hogy a felsorolásokat a tv. számának beemelésével egyszerűsítette, ill. azt technikai módosítások tették szükségessé.

  1. júniusában a MÁV Zrt.-nél KSZ módosítás került aláírásra, melynek értelmében a nők és a férfiak bizonyos számú igazolt véradását követően 2 munkanap /16 óra/ szabadság illeti meg. Kértük a munkáltatótól a rendszer átvételét, a KSZ módosításba bekerülését.

Az 5. sz. mellékletet 11 új munkakörrel bővítené a munkáltató – Azon munkakörök felsorolása, amelyeket betöltő munkavállalók szokásosan a telephelyen kívül végzik a munkájukat. Kértük a munkáltató kimutatását, hogy 2016-ban mennyi fő, milyen összegű kiküldetésben részesült az érintett munkakörökben.

Hírnök nyomtatható változata innen tölthető le.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.