2019. 10. 26. 09:35

A munkaszüneti nap díjazásának változásáról

2019. január 1-jén lépett hatályba az Mt. azon módosítása, amely „rabszolgatörvény” elnevezéssel híresült el, tekintettel arra, hogy a jogszabály módosítás a rendkívüli munkavégzés felső határát évi 400 órában határozta meg. Azonban a jogalkotó nem érte be ennyivel, ugyanis – szakmai körökben is komoly vitát generálva – módosította a munkanap fogalmát, illetve annak alkalmazhatóságát is.
  1. § (1) Munkanap: a naptári napvagy megszakítás nélküli huszonnégy óra, ha a munkarend alapján a beosztás szerinti napi munkaidő kezdete és befejezése nem azonos naptári napra is beosztható.

A korábban hatályos szövegben „a munkáltató szerint meghatározott megszakítás nélküli huszonnégy óra” szerepelt, amely jól illeszkedett az általánostól eltérő üzemeléssel működő munkáltatók igényeihez, ezzel biztosítva a zavartalan működést és foglalkoztatást. Ugyanakkor a fenti módosítás nem volt elég a jogalkotónak, az új definíciót kógenssé – azaz eltérést nem engedővé – is tette, amelyről a 135.§ (1) bekezdés a) pontjában rendelkezik.

Mindez természetesen kihatással van a heti pihenő- vagy a munkaszüneti nap meghatározására, hiszen a 87.§ (1) bekezdésében foglaltakat megfelelően kell alkalmazni ezek tekintetében is. Ez azt jelenti, hogy a megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatott munkavállalók esetében az ünnepnapok nem a korábbiakban megszokott 0.00 órakor kezdődnek, hanem a munkavállalóra irányadó munkaidő-beosztás szerint megjelölt kezdési időpontban, illetve azt is, hogy pl. Újév napja január 2-án ér véget. Ennek megfelelően változna a munkaszüneti napra járó díjazás is annyiban, hogy nem az adott naptári napra, hanem a munkaidőkezdettől induló 24 órára járna, amelyet tagjaink közül sokan aggódva jeleztek.

Konkrétan: az Mt. jelenleg hatályos – de eddig nem alkalmazott – szabályozása szerint, aki december 24-én este kezd és szolgálata 25-én ér véget, az nem kaphatna semmilyen ünnepi pótlékot (nem úgy, mint eddig éjféltől). Viszont aki december 26-án kezd és 27-én végez, az az egész szolgálatára kapná a pótlékot (nem csak éjfélig, mint eddig). Ez összességében ugyanannyi pótlék kifizetést eredményezne a vasútnak, de eltérő kifizetést az egyénnek.

A Vasutasok Szakszervezete szerint ez a módosítás felesleges és teljességgel érthetetlen, hiszen a vasúti zavartalan működés, illetve a közszolgáltatás biztosításához bizonyos rugalmasság a jog szűk keretei között elengedhetetlen. Nagy valószínűséggel egyéb kérdések is fel fognak merülni az idő előrehaladtával, azonban egy biztos, nem fogjuk hagyni, hogy a jogalkotó figyelmetlensége, nemtörődömsége miatt a vasutasokat indokolatlan károk érjék!

Szakszervezetünk kiemelten foglalkozik a kérdéssel és a munkáltatóval folytatott előzetes megbeszélések alapján elmondhatjuk, hogy a munkáltató számára is fontos a helyzet megnyugtató, a vasutasok számára semmiféle hátránnyal nem járó kezelése. A megbeszélések alapján az körvonalazódik, hogy a jövőben – az új szabályt csak 2019. december 1-től alkalmaznák – annak is jár majd Karácsonykor a díjazás, akinek a munkaidő-beosztás szerinti munkavégzési kötelezettsége még az – új meghatározás szerinti – munkaszüneti nap előtt, azaz december 24-én kezdődött, de 25-én is fennáll.

 borítókép: Cseke Hajnalka

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.