2020. 12. 16. 18:33

A munkavállalók nyertek

Egy több hónapon át tartó, közös munkáltatói és érdekvédelmi akaraton alapuló folyamat ért véget a MÁV FKG Kft.-nél azzal, hogy a felek megállapodtak a 2021. január 1-től hatályos egységes szerkezetbe foglalt kollektív szerződésről.

A közös akarat a kollektív szerződés egységes szerkezetben való megjelenítésében, a munkáltató, valamint az érdekképviseletek által tett módosító javaslatok összehangolásában nyilvánult meg.

Ha sportnyelven akarunk fogalmazni, az első három menetet a két kollektív szerződést kötő szakszervezet (kék sarokban) munkajogi szakértői és a munkáltatói oldal jogi szakértői (piros sarok) vívták meg. A feladatuk az ide vonatkozó különböző jogszabályok közös, összehangolt értelmezésének megteremtése volt.

A jogi alapok („harci alapelvek, szabályok”) lefektetése után a szakszervezetek „utcai harcosai” azaz a szakmákat képviselő középszervezetek vezetői léptek ringbe.

Ez a küzdelem szintén három menetig tartott.

A piros sarokban álló munkáltatói oldal mindvégig kemény küzdelmet folytatott, alaposan megizzasztva a kék sarokban küzdő érdekképviseleteket.

A hatodik menet után azonban megszólalt a gong és a felek eredményt hirdettek. Az eredmény azonban ebben az esetben nem pontokban, hanem forintokban teljesedett ki. Ezek pedig a teljesség igénye nélkül:

  • Az átvezénylési díj 9 százalékkal emelkedik, 1750 Ft-ról 2000 Ft-ra.
  • Gépjárművezetési pótlék 10 Ft/km – re emelkedik.
  • Hivatásos gépkocsivezetők balesetmentes közlekedésének elismeréséért járó díjazás 15 százalékkal lesz több.
  • Az egy főre jutó szociális segélykeret megemelése mintegy 10%-kal (3300 Ft.-ról-3500 Ft.- ra).
  • A munkavállaló halála esetén január 1-től 250.000 Ft támogatás illeti meg az elhunyt családtagját. Ez ötvenezer forintos emelést jelent.
  • A temetési segélyként kifizethető összeg az eddigi 50 ezer Ft-ról 60 ezer Ft.-ra emelkedett, ez +8%-os emelkedés a korábbiakat tekintve.

A tárgyalások során a munkáltató mindvégig sportszerűen, s lehetőségeihez mérten konstruktívan kezelte a szakszervezetek felvetéseit.

A Vasutasok Szakszervezete bízik benne, hogy a küzdelem „igazi” győztesei a munkavállalók.

 

A fentieken túl a munkáltató egyoldalú kötelezettségvállalást is tett, amely a Budapest Divízió illetékességi területén pályamunkás, pályamunkás II., kitérőlakatos, előmunkás, általános hídkarbantartó, valamint hídkarbantartó szakmunkás munkakörben foglalkoztatottakat érinti.

Ezek a munkakörök 2021. március 1 -és 2022. január 31-között havonta 20 000 Ft alapbér kiegészítésre jogosultak.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.