2018. 01. 26. 09:24

Bér, VBKJ, formaruha a MÁV-HÉV tárgyalóasztalán.

A MÁV-HÉV-nél január 24-én sok fontos téma került a munkáltató és a képviselettel rendelkező szakszervezetek asztalára
  • A formaruha juttatásának szabályai.

Készül az új ruházati szabályzat, melyben a MÁV-hoz hasonlóan éves pontkeret alapján lehet majd igényelni a juttatást.

  • Az energia-megtakarítási pótlék és a minőségi prémium beépítésének módja az érintett munkavállalók alapbérébe.

A HÉV vasúti járművezető munkakörben az energiamegtakarítási pótlék 129 főt érint, a javaslat 4800 Ft/hó emelés. Minőségi prémium beépítésére 37 mFt áll rendelkezésre, melyből a tervezet szerint a váltókezelő, naplózó, vonatjelentőőr 5400 Ft/hó, HÉV járművezető 5000 Ft/hó, diszpécser 28500 Ft/hó. A szakszervezetek kérték az érintett munkakörökben a százalékos érintettség kimutatását. A munkáltató kidolgozza és megküldi az érdekképviseletek részére a végleges változatot.

  • A MÁV-HÉV Zrt Választható béren kívüli juttatásának. VBKJ szabályozása.

A KSZ. alapján 2018. évre a keret összeg 230000 Ft. A választható juttatás két elemmel bővült, az egyik a diákhitel törlesztés, a másik pedig a mobilitási lakhatási támogatás mindkettő 1-es szorzóval.  A munkavállalók a MÁV SZK ügyfélszolgálati irodáin adhatják majd le a kitöltött nyilatkozati lapokat.

  • A munkáltató és a szakszervezetek közötti együttműködési megállapodás kérdései.

A jogi irodavezető elmondta, hogy a MÁV csoporthoz tartozás következtében felülvizsgálták a megállapodást és átadott egy írásos tervezetet az érdekképviseletek részére. Várja a válaszokat.

  • A 2018. évi bérmegállapodás

A MÁV-HÉV Zrt.-re vonatkozóan a 11703/2017/MÁV megállapodás 9. sz melléklete tartalmaz rendelkezéseket. A Megállapodás alapján 2018. évre vonatkozóan az átlagos bérfejlesztés mértéke 12%.

Az alanyi jogú bérfejlesztés mértéke a 2018. évi bérintézkedésekről szóló 3450/2018/MÁV számú megállapodás I. pontjában foglaltak alapján történik január 1-től.

MMK

Alanyi jogú emelés (%)

6-10

10

11-13

12

14

11

15

9,5

16-17

9

Ennek alapján a képviselettel rendelkező szakszervezetek aláírták az alanyi jogú bérfejlesztésről szóló megállapodást, mely a munkáltatói aláírás után kerül megküldésre minden szolgálati helyre.

A munkáltató és az érdekképviseletek közös szándéka alapján a munkáltatói jogkörgyakorlók – az alanyi jogú alapbéremelésen túl – jogosultak az irányításuk alá tartozó munkavállalók részére differenciált alapbéremelést biztosítani. Ennek végrehajtása során a MÁV-HÉV Zrt. – eltérő alapítói utasítás hiányában – a szakszervezetek által javasolt felosztási elvek figyelembe vételével hajtja végre.

A vezérigazgató-helyettes hangsúlyozta, hogy a vasúti járművezetők a prioritás a közszolgáltatási szerződés teljesítése érdekében, míg a TEB szakmák piaci elszívó hatását kell kezelni.

Kapcsolódó dokumentum:

VSZ HÉV Hírnök_20180126

borítókép: internet

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.