2017. 12. 12. 19:17

Készenléti jellegű munkakörök: itt az ügy vége.

Megszületett a megállapodás a készenléti jellegű munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók egyes további igényeinek pótlólagos rendezéséről.

2016. augusztusában megállapodás jött létre a Vasutasok Szakszervezete, a VDSZSZ Szolidaritás, az MTSZSZ valamit a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. között a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók igényeinek rendezéséről.

Az elszámolás során a munkáltatóknak a szombati munkanapokat - melyek eredetileg a beosztás szerinti munkaidő, a munkaidőkeret részét képezték – a munkaidő-beosztástól eltérően elrendelt rendkívüli munkavégzésnél kellett figyelembe vennie, ez által a munkaidőkeret terhére teljesített munkavégzés lecsökkent, és emiatt az eredetileg munkaidőkereten felül elrendelt rendkívüli munkavégzés mennyisége megszűnt vagy annak mértéke kisebb lett. Ezért ezt a beszámítási módot a bíróság elutasította.

A mostani megállapodásban az aláíró munkáltatók kötelezettséget vállalnak arra, hogy a fenti időszakokban érintett munkaidő-mennyiségekre vonatkozóan is megállapítják és késedelmi kamatokkal együtt megfizetik a 2016. augusztus 11-én megkötött megállapodás szerinti bérpótlék-különbözetet, az ott rögzített teljes időszakra nézve.

A jelenlegi megállapodás szerint megállapított bérpótlék-különbözet és annak késedelmi kamata kifizetésére legkésőbb 2018. március hónapra járó munkabér kifizetésével egy időben kerül sor. A bérpótlék-különbözetre vonatkozó elszámolást az érintett munkavállalók legkésőbb 2018. május 31-ig kapják kézhez.

 

Az aláírt megállapodás itt megtalálható.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.