2021. 09. 02. 11:43

Minden ágazatra érvényes közös utazási kedvezményt kérnek a szakszervezetek

A MÁV-Volán csoport minden ágazatára, a vasútra, Volános buszokra és HÉV-re is korlátozás nélkül érvényes közös utazási kedvezményt kér a munkavállalók számára a Vasutasok Szakszervezete és a Közúti Közlekedési Szakszervezet.

A jelenleg csak külön, külön létező kedvezmény összevonása és teljes körű kiterjesztése munkaerő toborzásra is alkalmas lehet – véli Meleg János, a Vasutasok Szakszervezete elnöke és Baranyai Zoltán, a Közösségi Közlekedési Szakszervezet elnöke.

A közösségi közlekedési vállalatok foglalkoztatási gondjai régóta és széles körben ismertek, ám ezek közül a legégetőbb problémán, a létszámhiányon a cégvezetés számos próbálkozása ellenére, még az elmúlt néhány év kedvező tartalmú bér- és foglalkoztatáspolitikai megállapodásainak dacára sem sikerült látványosan változtatni. Az ágazat továbbra sem vonzó a munkát keresők, főleg a pályakezdők számára – vélik a szakszervezetek. A VSZ és a KKSZ vezetői úgy gondolják, a helyzeten sokat javítana egy, a cégcsoport mindhárom ágazatára kiterjesztett, minden dolgozó számára biztosított közös utazási kedvezmény, amely családok tömegeinek jelentene lényeges anyagi könnyebbséget, ezért ez a juttatás toborzásra is hatékonyan használható „hívó szó” lehetne.  

A két szakszervezeti vezető közös levelében erre a lehetőségre hívja fel Palkovics László miniszter, Mosóczi László államtitkár és Homolya Róbert elnök-vezérigazgató figyelmét azt kérve, hogy a megfelelő jogszabályok módosításával tegyék lehetővé a közös kedvezmény bevezetését.

Meleg János és Baranyai Zoltán a levélben kitér a menetkedvezményekkel kapcsolatos jelenlegi anomáliák rendezésének fontosságára is.

Kapcsolódó dokumentum:

Utazási kedvezmény kiterjesztése - Palkovics László

Utazási kedvezmény kiterjesztése - Mosóczi László

Utazási kedvezmény kiterjesztése - Homolya Róbert

borítókép: mav.hu

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.