2020. 03. 15. 17:31

Munkavégzéssel kapcsolatos rendkívüli tudnivalók

Dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató úr a COVID 19 Koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetre való tekintettel további megelőző biztonsági intézkedés bevezetéséről döntött.

Március 15-én visszavonásig „Otthoni munkavégzést” rendelt el az arra kijelölt munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók részére és tájékoztatást ad a 12 évnél fiatalabb gyermeket nevelő munkavállalók esetében a felügyelet biztosításának lehetőségeiről. Döntés született továbbá a képzések és vizsgáztatások jelentős részének elhalasztásáról is.

( A rendelkezések a mellékelt csatolmányban találhatók)

A kiadott rendelkezés lényege:

 

Gyermekek otthoni felügyelete:

A kormányzati és helyi intézkedések nyomán számos bölcsődei és óvodai ellátásban résztvevő, iskolában tanuló, 12 éven aluli gyermek esetében válik szükségessé a napközbeni, lakóhelyi felügyelet biztosítása, mely a munkatársainkat is érintheti.

A helyzet kezelésére az alábbi lehetőségek adottak:

 1. Szabadság igénybevétele

  • akár a 2020. évre járó teljes szabadság igénybevétele,
  • bejelentési határidő betartása nélkül is engedélyezhető. 

2. „Otthoni munkavégzés” (Home-office) igénybevétele a gyermek felügyelete alatt

 Az „Otthoni munkavégzés” engedélyezése során az érintett munkavállalók előnyt élveznek, amennyiben megfelelnek az otthoni munkavégzés feltételeinek.

3. Gyermekápolási táppénz igénybevétele

 Amennyiben a munkavállaló a 12 éven aluli gyermeke betegsége miatt nem tudja ellátni munkáját, gyermekápolási táppénzt vehet igénybe.

4. Nem fizetett, igazolt távollét a gyermek felügyeletére

 Ha az előzőek szerinti megoldások (szabadság, home-office, táppénz) egyike sem megvalósítható, akkor jelenleg törvényesen igazolt, nem fizetett távollét illeti meg a munkavállalót.

 

Amennyiben a felügyeletet igénylő gyermek mindkét szülője vasutas munkavállaló, akkor erre a vezénylésük során tekintettel kell lenni.

 

Otthoni munkavégzés:

A munkáltató egyik legfontosabb kötelezettségre, az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkakörnyezet biztosítása.

Ennek érdekében lehetővé tettük az otthoni munkavégzés lehetőségét azokban a munkakörökben, amelyek ilyen módon elláthatók és technikai feltételei adottak és ezt az érintett munkavállaló vállalja.

 

A képzési és vizsgáztatási tevékenységekkel kapcsolatos döntések:

2020.03.16-tól a folyamatban lévő képzések/tanfolyamok, továbbá a tervezett új képzések további intézkedésig elhalasztásra kerülnek.

A vasúti  alapképzésen résztvevő munkavállalók számára a távoktatási módszer lehetőségét megvizsgáljuk, a hatósággal egyeztetünk.

Az időszakos oktatások további intézkedésig elhalasztásra kerülnek, a távoktatási módszer lehetőségét megvizsgáljuk, a hatósággal egyeztetünk.

Az eseti / egyéni képzések további intézkedésig folytatódnak, a munkába állás elősegítése érdekében.

A 2020.03.16. napjával kezdődő hétre a KAV vizsgaközponthoz bejelentett hatósági alapképzéshez tartozó hatósági vizsgák megtartásra kerülnek.

A 2020.03.16. napjától tervezett időszakos vizsgák elhalasztásra kerülnek.

Az INKA képzések lebonyolítására távoktatás bevezetésére kerül sor.

 

MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Kapcsolódó dokumentum:

EVIG levél - gyermekekkel otthon + HO feltételek

Tanfolyami képzések_vizsgáztatások

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.