2024. 07. 05. 08:21

Munkavállalói felhívás

A home office és a távmunkavégzés hirtelen ötlettől vezérelt megszüntetése okán ismét felhívjuk tagjaink figyelmét arra, hogy mire kell figyelni a teljes napi munkaidő betartása és a munkáltató által a munkavállaló részére munkavégzés céljából átadott munkaeszközök vonatkozásában.

NAPI MUNKAIDŐ BETARTÁSA

Felhívjuk szíves figyelmeteket, hogy a Munka Törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (a továbbiakban: Mt.), valamint a MÁV-Volán-Csoportba tartozó gazdasági társaságoknál hatályban lévő kollektív szerződések alapján – az általános munkarendben, teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók - napi munkaideje 8, azaz nyolc óra. Az Mt. 103. § (1) bekezdés alapján, a munkavállaló részére, ha a beosztás szerinti napi munkaidő (8 óra) vagy a 107. § a) pont szerinti rendkívüli munkaidő tartama

  1. a) a hat órát meghaladja, húsz perc,
  2. b) a kilenc órát meghaladja, további huszonöt

perc munkaközi szünetet kell biztosítani.

Kérjük, hogy figyeljetek arra, hogy az Mt. 86. § (3) bekezdés alapján nem minősül munkaidőnek a munkaközi szünet (20 perc)!

A munkaközi szünet alatt nem vagytok kötelesek munkát végezni! Ilyenkor a munkavégzést meg kell szakítani, különben nem tekinthető kiadottnak!

Megkérünk minden munkavállalót, hogy szíveskedjen betartani a 8, azaz nyolc óra mértékű munkaidőt!

A napi munkavégzés mértéke se kevesebb, se több ne legyen!

Az általános teljes napi munkaidőt kizárólag abban az esetben léphetitek túl, ha a munkáltató rendkívüli munkavégzést rendel el!

MUNKAVÉGZÉS CÉLJÁBÓL ÁTADOTT MUNKAESZKÖZÖK HASZNÁLATA

Kérünk titeket, hogy a munkáltató által a munkavállaló részére - munkavégzés céljából - átadott elektronikai, technikai eszközöket (laptop, telefon) kizárólag a napi munkavégzéshez használjátok!

Amennyiben letelt a napi munkaidő, úgy a céges laptopot, valamint a céges mobiltelefont hagyjátok a munkaszerződésetekben meghatározott munkahelyen! (Természetesen amennyiben lehetséges, úgy zárjátok el a saját fiókotokba, szekrényetekbe.)

Tekintettel arra, hogy a munkáltató által a „home office” munkavégzési forma határozatlan időtartamra megszüntetésre került, ezért kérünk minden munkavállalót, hogy tartsa be a munkaszerződésében meghatározottakat, azaz 8 óra 20 perc leteltét követően hagyja el a munkahelyét és szenteljen több időt a családjának, barátainak, a szeretteinek, a pihenésnek, kikapcsolódásnak!

Ne feledjétek, VSZ tagként amennyiben bármilyen segítségre lenne szükségetek, úgy bátran keressétek a Vasutasok Szakszervezete tisztségviselőit!

Elérhetőségeinket ITT találjátok.

 

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.