2024. 06. 20. 12:44

A VSZ elutasítja az új kollektív szerződést

Hátrányos a munkavállalók számára, ezért nem fogadta el a Vasutasok Szakszervezete a MÁV-START Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. integrációjával összefüggő kollektív szerződés a munkáltató által bemutatott első tervezetét. A munkáltató javaslata ugyanis vállalhatatlan egyszerűsítést, a jogos béregyenlőtlenség felszámolását, vagyis drasztikus spórolást tartalmaz.

A VSZ az új KSZ tervezetre reagálva dr. Tura Szvetlána humánerőforrás igazgatónak küldött levelében leszögezte: legfőbb álláspontja szerint a MÁV-START Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. munkavállalóit sem anyagi, sem jogi, sem erkölcsi hátrány nem érheti az integráció során. Mivel az új kollektív szerződés több pontja is hátrányos lehet a munkavállalók számára, ezért a szakszervezet elutasítja a munkáltató KSZ változatát, s további egyeztetést javasol.

A munkáltató ugyanis egyszerűsítést, a jogos bérkülönbségek felszámolását, a gazdasági társaságok humánerőforrás költségeinek drasztikus csökkentését - spórolást – tervez. Levelében a VSZ leszögezi: nem zárkózunk el, például a tervezetben olvasható egyes bérpótlékok alapbéresítésétől sem, viszont ragaszkodnak a szakmai kompetencia alapján meghatározott bérkülönbségek megtartásához. Ennek kivitelezéséhez a VSZ egy egységes bértábla kidolgozását, új munkakörök létrehozását javasolja.

A szakszervezet álláspontja szerint a jelenlegi tervezet nem segíti elő a munkáltató versenyképes működését és nem tükrözi a munkavállalók elismerését, ezért – is - negatívan befolyásolja a munkavállalók lojalitását. A VSZ úgy véli, megfelelő tartalmú kollektív szerződéssel növelni lehet a lojalitást, a munkavállalók megtartását és újak jelentkezését.

A szakszervezet mind a munkavállalók, mind a munkáltató érdekében a közös álláspont kialakítására törekszik.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.