2020. 11. 20. 11:03

Az ellenőrzés ne jelentsen egészségügyi kockázatot!

A jegyvizsgálók alkoholszondás ellenőrzésének ideiglenes felfüggesztését és a rendszeres COVID-szűrés bevezetését kezdeményezte a Vasutasok Szakszervezete.

A jelenlegi pandémiás helyzetben az utazó személyzet - jegyvizsgálók - egészségének megóvása érdekében a Vasutasok Szakszervezete kezdeményezte, hogy a munkáltató a munkára képes állapot számítógépes alkohol szondával történő ellenőrzését a veszélyhelyzet végéig függessze fel.

A jelenlegi folyamat szerint a munkavállaló/jegyvizsgáló szolgálatra képes állapotának ellenőrzése során az érintetteknek a vezényletben, egy kis tölcsérbe kell az analizálandó levegőt belefújni, melynek egyrésze, illetve az ellőttük ellenőrizettek által esetleges befújt „fertőző anyag” vissza áramlik rájuk, így növelve a fertőzés veszélyét. A szondák fertőtlenítése kérdéses, 100%-os hatékonyságú fertőtlenítésüket nem lehet garantálni, a járvány terjedésének kockázata óriási. A kollégák többségénél kialakult félelem plusz pszichikai terhet jelent.

Természetesen mi egyetértünk a munkavállalók szolgálatra kész állapotának ellenőrzésével, de ez ne jelentsen egészségügyi kockázatot!                                      

Továbbá – a számítógépes alkohol szondázás helyett - javasoljuk, hogy a MÁV-START Zrt. vezesse be a jegyvizsgálók hetente történő COVID-szűrését, tekintettel arra, hogy mint közfeladatot ellátó személyek a munkavégzésük során közvetlen kapcsolatban vannak az utazóközönséggel.

Kapcsolódó dokumentum:

60-III-START - Műszaki ig - Humán ig - Kezdeményezés - szondázás - fertőzés veszély

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.