2024. 05. 29. 20:19

Az első lépés

Egyeztetést kezdeményezett a szakszervezetekkel a VOLÁNBUSZ és a MÁV-Start Zrt. vezetése a két cég 2025-re tervezett integrációjával összefüggő kollektív szerződés egységes szabályozásáról és annak hatásairól. A bemutatott tervezetet a Vasutasok Szakszervezete nem fogadja el, további egyeztetést, finomítást, összehangolást javasol.

A VOLÁNBUSZ és a MÁV-Start Zrt. integrációjában első lépésnek tekinthető egyeztetés előtt a szakszervezetek tanulmányozhatták, átfésülhették a munkáltató által megküldött anyagot. Erre összesen egy napot kaptak. A személyes megbeszélésen a munkáltató bemutatta a tervezett integrált kollektív szerződést, s annak főbb változásait.  A javaslat előkészítői arra törekedtek, hogy megtartsák a munkavállalók teljesítményét elismerő és ösztönző rendszert és a régi vívmányokat, de törekedtek az indokolatlan különbségek csökkentésére is.

A tervezetben vannak olyan elemek, amelyek szabályzatok útján kerülnek bele, illetve vannak javaslatok, amik kimaradnak majd a szövegből. A korábbihoz képest változás, hogy a munkáltató – többletforrás híján - a munkakör-csoportonként keletkező magtakarítások teljes összegét az érintett munkavállalók alapbérfejlesztésére fordítaná.

A teljes anyag bemutatása, magyarázata után szakszervezetünk leszögezte, hogy a kollektív szerződés egy olyan felelősségteljes vívmány, amelynek az integrációval sem csorbulhat az értéke és munkavállalókat, sem anyagi, sem jogi hátrányt nem szenvedhetnek. Jelen formájában ez a tervezetet nem felel meg az elvárásunknak, nem támogatjuk, de hajlandóak vagyunk érdemben tovább egyezkedni, folytatni a tárgyalást.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.