2023. 06. 14. 11:30

Civilek a pályán

A cím több szempontból csalóka. A civilek ugyanis nem a pályán, hanem a vonaton vannak. Ráadásul ez esetben nem az utasokra gondolunk, hanem arra a 20 újfelvételes, levizsgázott jegyvizsgáló kollégára, aki a Szeged TSZVI kötelékében civil ruhában teljesít szolgálatot a szerelvényeken. A munkáltatót, úgy látszik, nem zavarja, ha ez a helyzet akár naponta konfliktust generál az érintettek szolgálata alatt. A VSZ a kollégák helyzetének azonnali rendezését követeli.

Sikerült 20 új munkavállalót csábítani a MÁV-START Zrt.-hez. Hónapokig tartó tanfolyam után le is vizsgáztatták őket annak rendje, s módja szerint. A már hivatalosan is jegyvizsgálóvá lett kollégák meg is kezdték a munkát, már a Szeged TSZVI állományába tartozva teljesítenek szolgálatot. A gond „mindössze” annyi, hogy nem kaptak egyenruhát, így az a furcsa, az utasokban időnként visszatetsző érzést kiváltó helyzet állt elő, hogy civil ruhában, mindössze egy engedéllyel a zsebükben kérik az utasoktól az érvényes jegyet. 

Ez a helyzet elfogadhatatlan és érthetetlen. Ezek szerint ugyanis a MÁV-START Zrt. a szükséges feltételek – ez esetben az egyenruha – biztosítása nélkül, vagyis teljesen felkészületlenül kezdett bele a létszámnövelési programba. Új munkavállalók munkaruha nélkül. Ez súlyos hanyagság.   

A vasutasok Szakszervezete azonnali megoldásként elsősorban a 20, látszólag civilként dolgozó jegyellenőr egyenruhával való ellátását követeli.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.