2022. 06. 01. 16:13

Húsbavágó témák a START asztalán

Munkaszerződés módosításokról, a pénztárosok bérezéséről és a belföldi vezető jegyvizsgálók felzárkóztatásáról egyeztettünk május 30-án a MÁV-START Zrt.-vel.

Véleményünk szerint a munkáltató durván támadásba kezdett saját meghatározó munkakörei ellen. A pénztárosok esetében az erőszakos munkaszerződés módosításokkal, a jegyvizsgálókat esetében pedig a vezető jegyvizsgáló nélküli közlekedéssel. Persze a munkáltató képviselője szerint rosszul értelmezzük az elképzeléseiket.

A munkaszerződés módosításával szembeni fő kifogásunk az, hogy a munkavégzés helyeként egy egész megye meghatározása az érintettek számára aránytalan sérelmet jelent. Hiszen megtörténhet, hogy egyik nap Szobra, majd a következő szolgálatra Abonyra történik a pénztáros vezénylése.  A munkáltatónak vannak más lehetőségei is a fellépő pénztárosi hiány kezelésére. A munkáltató szerint nem ez a cél. Azoknak, akik a Budapest TSZVI -nél nem írták alá a megállapodást, új szerződés módosítás készül, amiben a munkavégzés helyeként 3-4 szolgálati hely lesz meghatározva. A munkáltatói vállalást tudomásul vettük, azzal, hogy a megjelölt szolgálati helyek távolsága az észszerűség határán belül legyen.

Újra felhívtuk a munkáltató figyelmét, hogy a pénztárosok tevékenysége több kisebb szolgálati helyen nem csak menetjegy értékesítésből áll. Ezeken a helyeken a jegyvizsgálókkal kapcsolatos feladatokat is ellátnak (a jegyvizsgálók náluk állnak szolgálatba, a felszerelésüket, a vizet tőlük veszik át) ezért a teljesítményük megítélésénél ezen tevékenységeket is figyelembe kell venni nem csak az értékesítési bevételeket. Viszont a jelenleg folyamatban lévő jutalék átalakítását nem bérfeszültség kezelésére kell használni. A pénztárosokat nem szabad mindenütt kiváltani a „bádog emberekkel” hiszen helyben ők kiviselik a START-ot.

A belföldi vezető jegyvizsgálók bérfelzárkóztatása a nemzetközi vezető jegyvizsgálók alapbéréhez sürgető feladat. A két éve szakszervezetünk kezdeményezésére beindult folyamat folytatását szorgalmaztuk. A nemzetközi vezető jegyvizsgálók akkor nagyobb mértékű emelésben részesültek, mint a belföldi vezető jegyvízsgálók, ezért most szükséges a belföldi vezető jegyvizsgálók alapbérének emelése a bérfeszültség enyhítése, valamint az egyéb jogos elvárások miatt. Itt is kiemeltük, hogy a jelenleg folyamatban lévő jutalék rendszer átalakítása nem ezen feszültség feloldását kell, hogy szolgálja.

A bérekkel kapcsolatos felvetéseinket értette a munkáltató képviselője, de a jelenlegi helyzetben nem tudott kedvező választ adni.

A jutalék rendszerének átdolgozása folyamatban van, jelenleg is dolgoznak rajta az értékesítési szakemberek.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.