2020. 06. 29. 20:02

Egyeztetés a START-nál

Június 24-én a MÁV START érdekegyeztetésén a szakszervezeti felvetések és munkáltatói tájékoztatók mellett módosultak a helyettesítés és a felügyeleti pótlék szabályai is.
  1. A munkáltató tájékoztatása a mellékvonali járatcsökkentésekkel kapcsolatban:

A Start ezt az állapotot ideiglenes állapotként kezeli, a jövőre nézve azonban egyértelmű döntés kell a kormány részéről. A mostani helyzet csak az utazószemélyzetet érinti, ebből a jegyvizsgálók esetében összesen 74 főt.  Az érintett területek közül Budapest, Miskolc, Szombathely igazgatóságok területén olyan mértékű a létszámhiány, hogy az érintett munkavállalók foglalkoztatása teljes mértékben megoldott. Mátészalka telepállomáson a jegyvizsgálók továbbra is a vonatpótló buszokon teljesítenek szolgálatot.

Szeged, Pécs és Debrecen terület – amely a leginkább problémás – jelenleg átcsoportosításokkal kezeli a helyzetet, egyelőre jobb megoldást nem tudnak. Ugyanakkor sem létszámcsökkentés, sem állásidő nem lesz. A mozdonyvezetők körében 41 fő érintett és szintén Szeged, valamint Debrecen területen kritikus a foglalkoztatásuk.

A MÁV Csoport számára a vasúti mellékvonalak fejlesztése és a vasúti közlekedés erősítése a fő prioritás.

 

  1. Debrecen JBI területén feszültség alakult ki a járműszerelők és az érintett mozdonyvezetők műhelyben történő átmeneti foglalkoztatása miatt.

A problémát szakszervezetünk jelezte. A munkáltató megerősítette, hogy létszámcsökkentést sehol nem tervez, de azt kiemelte, hogy a munkavállalók részéről egymás iránt nagyobb türelem, megértés és szolidaritás szükségeltetik addig, amíg ez a helyzet nem rendeződik.

Ide kapcsolódik, hogy szakszervezetünk információi szerint, valaki vagy valakik azt híresztelik, hogy a JBI-ik területén 5%-os létszámcsökkentést tervez a vállalat. A munkáltató ezt cáfolta.

 

  1. Keleti Utascentrumban a védőplexi alkalmazása:

Az új utascentrumokban olyan nyitott terek kialakítását tervezik, amelyek a lehető legbiztonságosabb felszerelésekkel rendelkeznek. Ebbe azonban nem tartozik bele a munkavállalók elött lévő védőplexi, amelyet a tervek szerint csak járványveszély esetén kellene feltenni. 

A VSZ álláspontja szerint a védőplexiket állandó jelleggel kell alkalmazni, ahogy erről korábban szó is volt. Hiszen az utascentrumban dolgozók védelme nem csak járvány idején fontos. A tapasztalatok sajnos azt mutatják, hogy a verbális inzultálás szinte mindennapos és esetenként a fizikai tettlegességre is számítani lehet esetükben az utasok részéről.

 

  1. A balatoni vonalakon közlekedő vonatokon alkalmazandó 50%-os jegyeladási maximum:

Szakszervezetünk kérdése az volt, hogy ha a limitet elérő jegyeladás mellett mégis felszállnak utasok ezekre a vonatokra, felelősségre vonható-e az előírt létszámtúllépés miatt a szolgálatot teljesítő jegyvizsgáló?

A munkáltató válasza az, hogy nem. A probléma a munkáltató számára is ismert, de ebben az esetben egy kormányrendeletnek kell megfelelniük. A jegyvizsgáló nem hatóság és kizárólag a munkaköre ellátására van kötelezve, így pl. ha jegypénztárral, jegyeladási berendezéssel nem rendelkező állomásokon szállnak fel utasok, ezzel túllépve az előirányzott utasszámot, a jegyvizsgálót semmilyen felelősség nem terheli.

 

A MÁV után a MÁV START kollektív szerződésébe is bekerült a Kúria helyettesítésre vonatkozó álláspontja: főszabálytól eltérően, helyettesítés az azonos munkakörbe tartozó feladatok elvégzése is abban az esetben, ha az adott munkakörben előírt technológiai létszám nem biztosított. A helyettesítés mellett módosult a felügyeleti pótlékra vonatkozó szabály is.

Arra a kérdésünkre, hogy mikor kezdődik meg a tárgyalás a lejárt (de a vészhelyzet megszűnésétől számított 15 napig meghosszabbított) Együttműködési Megállapodás helyébe lépő új megállapodás megkötése érdekében, a munkáltató a jövő hétre ígérte a csoportszintű javaslatok megküldését. 

Sürgős intézkedést kértünk Bp. Déli Személypénztár hűtő/fűtő rendszerének javítása érdekében. A jelenlegi kánikulában az érintett pénztárosok munkakörülményei szinte elviselhetetlenek.

Letölthető dokumentum:

VSZ START Hírnök 20200629

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.