2019. 09. 12. 18:34

Kérdések és javaslatok

Esztergomban átalakítás-, Pusztaszabolcson átépítés érinti a MÁV START Zrt.-nél dolgozó munkavállalókat. Tagjainkban mindkét helyen merültek fel kérdések. Mi megkérdeztük a munkáltatót. De a kérdések mellé jutott javaslat is a 2020. évi Egészségmegőrző Program fejlesztésére.

Pusztaszabolcson az átépítés idejére, a munkavállalók munkavégzése és tartózkodása céljából konténereket fog telepít a munkáltató. Érthetetlen számunkra, hogy a jegyvizsgálók tartózkodójában miért nincs tervezve mosdó? Ugyanis ebben az esetben a jegyvizsgálók kizárólag a mozdonyvezetők tartózkodóján keresztül juthatnának el a mosdóba, ami viszont több, gyakorlati és biztonsági kérdést is felvet.

Tudomásunkra jutott, hogy Esztergom állomáson lévő két vasúti pénztárablakból az egyikbe a Volán szeretne beköltözni, ugyanakkor a busztársaság részére, pár méterre a vasúti pénztártól van kialakítva egy három pénztárablakos pénztár helyiség. Tájékoztatást kértünk arról, hogy amennyiben a fenti hír igaz, hogy fogja a munkáltató megoldani a jegyvizsgálók leszámoltatását, a jegyvizsgáló gépek tárolását, töltését, a két pénztár biztonságos elválasztását, valamint a vasúti pénztár szellőztetését? Továbbá, éjszakai szolgálat esetén, az osztott munkaidő munkamentes részének kiadását, biztosítását.

Szakszervezetünk véleményezte a START Zrt. 2020. évi Egészségmegőrző Programját. 2017-ben több munkakör megnevezése is megváltozott, azonban az utasítás e változásokat nem mindenhol követte le (pl. korábban vezénylőtiszt, a változás után munkaidő-beosztás készítő). A programmal kapcsolatban javasoljuk, hogy a munkáltató kelet-magyarországi egészségügyi intézménnyel is kössön szerződést, mert az itt élő munkavállalóknak nagyon messze kell utazniuk a szolgáltatás igénybevételéért. Azon munkavállalók számára, akik a programban kizárólag a szabadságuk terhére tudnak részt venni, biztosítson a munkáltató e célból két nap fizetett távollétet.

De mára jutott jó hír is a START háza tájáról.

Aszód állomáson tartott bejárásunk kapcsán (erről itt olvashatók részletek) kértünk intézkedést a munkakörülmények javítására. Ma a munkáltató tájékoztatott bennünket a tett intézkedésekről:

  • Az ajtó szigetelése megrendelésre került. A MÁV hamarosan nekilát a munkálatoknak.
  • A helyiség fűtését olaj radiátorokkal és oszlopos légbefúvásos torony melegítőkkel oldják meg.
  • A kivitelező még a héten hálót tesz fel a tartózkodó felé, hogy a por ne szálljon arra. Jövő héttől már nem lesznek bontási munkák, így kevesebb kellemetlenséggel kell számolni.

Kapcsolódó dokumentum:

VSZ START Hírnök 20190912

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.