2019. 06. 06. 09:27

Megállapodás a gázolásban részes munkavállalók támogatásáról

A MÁV START Zrt. és az érintett szakszervezetek megállapodást kötöttek a vasúti gázolással járó, személyi sérüléssel vagy halállal végződő baleseti eseményben érintett, lelki traumát elszenvedő vasúti járművezető, valamint a szolgálati kötelezettségei alapján az eseménynél ténylegesen közreműködő személyszállítási utazó munkavállalók mentális támogatása érdekében.

A megállapodás értelmében a munkáltató rehabilitációs szabadság, mentori támogatás és pszichológiai segítségnyújtás biztosításával segíti az eseményben érintett munkavállalók mentális egészségének megőrzését, és az átélt trauma pszichés hatásainak feldolgozását.

Rehabilitációs szabadság.

A munkáltatói jogkörgyakorló – a munkavállaló kérelmére – a baleseti eseményben érintett munkavállalót az eseményt követő három naptári napra eső (ideértve az eseményt követő harmadik naptári napon elkezdődő, de a negyedik napra átnyúló) szolgálatokon rehabilitációs szabadság jogcímén a munkavégzési kötelezettség alól köteles felmenteni.

Mentori támogatás.

A támogatás biztosítása érdekében a támogatásra szoruló munkavállaló kérheti, hogy a munkaidő-beosztás szerinti soron következő, illetve a munkavállaló távollétét követő két szolgálatára egy általa választott, vele azonos munkakört betöltő vagy azonos munkaköri csoportba tartozó munkatársa – amennyiben az érintett vállalja – mentorként elkísérje.

A szakszervezetek támogatják a munkavállalók önkéntes részvételét a pszichológiai segítségnyújtás programjában, melynek részleteiről a munkáltató tájékoztatót ad ki a VNK Kft-vel folyó egyeztetés lezárását követően.

 

Kapcsolódó dokumentumok:

Megállapodás a gázolásban érintett munkavállalók támogatásáról.

Tájékoztató a rehabilitációs szabadság, a mentori támogatás és a pszichológiai segítségnyújtás igénybevételéhez.

Kérelem rehabilitációs szabadság és/vagy mentorálás és/vagy pszichológiai segítségnyújtás  igénybevételéről.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.