2019. 11. 22. 21:56

Lenne miről egyeztetni a MÁV-START-nál

A Vasutasok Szakszervezete konzultációt kezdeményezett a MÁV-START Zrt.-nél alkalmazott, változó munkavégzési helyen történő foglalkoztatással kapcsolatban.

Álláspontunk szerint, az erre  vonatkozó munkaszerződésekben foglaltak nem felelnek meg a hatályos kollektív szerződés idevonatkozó azon rendelkezésének, amely szerint a változó munkavégzési hely alkalmazásakor a munkavállaló irányadó telephelyét meg kell jelölni. Emellett a munkáltató nincs figyelemmel a szervezeti átalakítások során hatalmasra nőtt földrajzi területekre, így előfordulhat, hogy egy-egy munkavállalónak az adott igazgatóság területén a lakóhelyéről akár két órát is utaznia kell a vezénylés helyére, majd ott akár egy órát várakoznia a szolgálat megkezdéséig. Ezekben az esetekben a munkavállaló közel 5-6 órát tölt utazással a szabadideje, illetve a családja rovására.

Továbbá tárgyalnunk kell arról is, hogy egyes területeken  a munkavállalóknak a munkavégzéshez szükséges eszközöket a tényleges munkavégzési helytől eltérő telephelyen kell felvenniük, azonban a munkaidejük kezdetét onnantól számítják, hogy a tényleges munkavégzési helyre megérkeznek. Pl. Dombóvár, Bátaszék, Hatvan, Bp.-Keleti (kocsivizsgálók).

Az egyeztetések eredményéről természetesen beszámolunk.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.