2021. 12. 15. 21:21

Nem mindenki kaphat év végi pótlékot a MÁV- START-nál

Erősen diszkriminatívra sikeredett a MÁV-START év végi egyszeri kifizetésének, a „rendelkezésre állási pótléknak” az elosztása – állítja a Vasutasok Szakszervezete. A VSZ-t felháborítja, hogy a munkáltató a speciálisan meghatározott hiányzási mérték alapján nemcsak a betegség vagy üzemi baleset miatt éves szinten 21 napnál többet hiányozókat, hanem azokat is kizárta a bérmegtakarításból elkülönített pénzből, akik például decemberben érdekvédelmi tevékenységet végeznek.

Az egyik szemünk sírt, a másik nevetett, amikor elolvastuk a MÁV-START Zrt. rendelkezését, a bérmegtakarítás terhére szóló év végi kifizetésekről – nyilatkozta Meleg János. A VSZ elnöke kijelentette, a szakszervezet természetesen örül annak, hogy a cégvezetés – egyébként a bérmegállapodásból következő – év végi kifizetéséről rendelkezik, de a bevezetés körülményeit és az elosztást enyhén szólva is aggályosnak tartja.

Annyira, hogy a rendelkezés bizonyos diszkriminatív kitételei és a közlés körülményei miatt is borulhatnak a kiegyensúlyozott munkaügyi kapcsolatok – közölte az elnök.  Az új vezérigazgató, Keresztes Péter által jegyzett utasítás december 7-én, érdekképviseleti véleményezés nélkül jelent meg. Ez azért is aggályos és elfogadhatatlan, mert így – a munkaidő-beosztás korábbi elkészítése miatt – elesnek a juttatástól azok a munkavállalók, akik a hónap kezdete óta „más jogcímen” előre engedélyezett érdekvédelmi munka miatt voltak távol. Ők például a szakszervezeti tisztségviselők, az üzemi tanács tagjai vagy a munkavédelmi képviselők– magyarázza Meleg. Az intézkedés szerint ugyanis az egyszeri pénz azoknak jár, akik „decemberi távolléte meghatározott mértéken alul marad, így hozzájárul a hatékony és biztonságos munkavégzés, valamint az év végén fokozottan elvárt színvonalú vasúti szolgáltatások fenntartásához”. Az a bizonyos meghatározott mérték pedig mindössze két nap, amin néhányan már a határozat késői kiadásakor túl voltak, ezért kimaradnak az átlagosan 80, illetve 120 ezer forintos juttatásból. Ez sérelmes és felháborító megkülönböztetés – szögezte le az elnök. Meleg János szerint azonban legalább ennyire felháborító, hogy a cégvezetés kizárja azokat is, akik önhibájukon kívül – hosszas betegség, akár még munkahelyi baleset miatt is – 21 napnál többet hiányoztak.

A VSZ álláspontja szerint a rendeletben olvasható „más jogcímen” kizártak körét valójában az érdekvédelmi tevékenységet ellátó személyekre - szakszervezeti és üzemi tanácsi tisztségviselők, valamint a munkavédelmi képviselőkre – szabta a munkáltató. Furcsa ez azért is, mert az üzemi tanács és a munkavédelmi képviselők a munkáltató együttműködő partnerei – jegyzi meg.

A Vasutasok Szakszervezete nem hagyja, hogy a munkavállalókért egész évben plusz munkát végző tisztségviselői a MÁV-START vezetésének önkényes és diszkriminatív magatartása miatt elessenek a juttatástól, ezért a megfelelő vállalatcsoporti és hatósági fórumokhoz fordul jogorvoslatért, és amennyiben nem sikerül eredményt elérni, saját forrásaiból kompenzálni fogja érintett tisztségviselőit – szögezte le az elnök.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.