2023. 07. 28. 12:00

START egyeztetés a bezárásra ítélt mellékvonalakról

A MÁV-START Zrt. kezdeményezésünkre tájékoztatást adott a 2023. augusztus elsejétől – további intézkedésig – 10 mellékvonalon történő vasúti személyszállítás felfüggesztésének hatásairól, a START munkavállalóit érintő kérdésekről. A munkavállalók foglalkoztatása biztosított.

Szakszervezetünk kérdései elsősorban - amellett, hogy nem értünk egyet a vonalak megszüntetése irányába tett intézkedéssel - az érintett vonalakon foglalkoztatott MÁV-START Zrt. munkavállalók tovább foglalkoztatásával volt kapcsolatos.

Lényeges kérdés volt az is, hogy ki fogja üzemeltetni a buszokat.

Mennyire lesz garantálva az e vonalakról munkába járó MÁV dolgozók munkahelyre történő bejutása, mert az autóbuszukon csak ülő utas szállítható. Ha nincs szabad ülőhely, akkor nem lehet felszállni a járműre.

A munkáltató elmondta:

  • Minden startos munkavállaló foglalkoztatása biztosított, személyenként megvizsgálták az érintettek munkaszerződését, szerződés módosításra sincs szükség. A személyszállítás szüneteltetése elsősorban az utazó munkavállalókat érinti, ezen intézkedés nincs hatással a jelenlegi telepállomásokra. Minden érintett maradhat a munkaszerződésében meghatározott jelenlegi szolgálati helyén. A telepállomásuk által továbbított vonatokra kerülnek beosztásra.
  • Az autóbuszokat a Volán fogja üzemeltetni, a vasúti menetrend szerint. A buszokra mindenki fel fog férni, nem lehet gond.
  • A felszabadult vasúti járműpark más vonalakon fog közlekedni.

Amennyiben szükséges további konzultációkra is sor kerülhet, vonalanként is.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.