2020. 07. 12. 19:13

Tegyük rendbe a jegyvizsgálói besorolást!

A jegyvizsgálói munkakörök besorolásának felülvizsgálatát kezdeményezte a Vasutasok Szakszervezete.

Amióta a MÁV-csoport vállalatainál a munkakörök értékelésére bevezették a Hay módszert, néha halkan, máskor hangosabban hallatják hangjukat a módszer ellenzői. Leggyakrabban azzal érvelnek, hogy a Hay módszer a vasúti munkafolyamatokra nem alkalmazható, mert nem „látja” át a munkakörök valódi szerepét és így téves besorolást idézhet elő. Ezt a gondolatot látszik alátámasztani a jegyvizsgálói munkakörök MMK besorolása is.

Megítélésünk szerint a szakvizsgák mellett nagyobb mértékben kell figyelembe venni a munkafolyamatok nehézségét, a végzett tevékenység hatását a társaság működésére s így kialakítani a munkakör valódi értékét.

Ahhoz, hogy hosszútávon megfelelő képességű és elhivatott kollégák magas szinten lássák el a jegyvizsgálói feladatokat, a munkáltatónak vonzóvá kell tennie a munkakört. Ezért a Vasutasok Szakszervezete kezdeményezte a jegyvizsgálói munkakörök besorolásának felülvizsgálatát. A magasabb bérek elérése érdekében cél a hosszú távon meghatározó besorolások rendbetétele. Ez MMK változással, illetve a jelenlegi besorolás mellett is megvalósítható.

Várjuk a munkáltató válaszát!

Letölthető dokumentumok:

VSZ START Hírnök 20200713

Kezdeményezés - jegyvizsgálói munkakörök besorolásának felülvizsgálata

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.