2024. 05. 13. 20:55

Hírmorzsák innen-onnan

Miskolcon járt a VSZ elnöke. Tettünk a tisztább környezetünkért. Egyeztettünk a MÁV-nál és kezdeményeztünk a START-nál.

Miskolcon járt a VSZ elnöke. Tettünk a tisztább környezetünkért. Egyeztettünk a MÁV-nál és kezdeményeztünk a START-nál.

 

A jelenről és a jövőről is beszélt Miskolcon a VSZ elnöke

Május 7-én Miskolcra látogatott a VSZ elnöke, Meleg János. Aki fontosnak tartotta, hogy találkozzon az éppen ott tartózkodó, utazói munkakörben dolgozó kollégákkal és a jelen lévő VSZ tagoknak megköszönje a szakszervezet iránti lojalitásukat. A miskolci Forgalmi Utazók Alapszervezetének jelenlévő tisztségviselőinek, Gaálné Seress Mariannának és Dlehány Gábornak elmondta, nagyra értékeli szakszervezeti munkájukat is.

A tájékoztató beszélgetés során Meleg János kiemelte a helyi közösség fontosságát, amelynek építése legalább annyira elengedhetetlen eleme a szakszervezeti életnek, akárcsak a jó érdekvédelem. A szakszervezet ehhez, ahogy eddig, továbbra is minden szükséges személyi és anyagi támogatást meg fog adni – szögezte le.

- „Rövidtávon elsősorban a Volán integrációja jelent kihívást, melyhez szervezetünknek is alkalmazkodnia kell. Egyik fontos lépcső ehhez, hogy a VSZ alapító tagként csatlakozik egy új közlekedési szakszervezeti szövetséghez” – ismertette a még friss, alakulóban lévő tervet az elnök. Úgy véli, a hároméves bérmegállapodás a vasutasok többsége pozitívan fogadta. Annak ellenére, hogy tökéletes bérmegállapodást sosem lehet kötni, az idei alku a következő évekre előre kiszámíthatóvá teszi a kollégák jövedelmi helyzetének alakulását.

A közeljövő egyik kulcskérdése lesz a digitalizáció felgyorsulása, a mesterséges intelligencia térnyerése a munka világában, melyeknek bizony negatív hatása lehet a munkahelyek megőrzésére – hívta fel a figyelmet az elnök. Ma már nem sci-fi, hogy a robotizáció és az AI nyújtotta előnyöket a munkáltató egyre több szegmensben használja az élő munkaerő kiváltására. Erre már most fel kell készülnünk – szögezte le. Emlékeztette a jelenlévőket, hogy csak az automatás jegyértékesítés miatt ezernél is több pénztáros „tűnt el” a rendszerből. A technikai fejlesztések tették lehetővé azt is, hogy a korszerű motorvonatok megjelenése felvesse a kalauz nélküli közlekedés koncepcióját.

A látogatás második helyszínén, a miskolci BGOK-ban a jegyvizsgáló tanfolyamon résztvevő, leendő munkatársakat tájékoztatta a Kollektív Szerződés szerepéről, a szakszervezeti tagság fontosságáról, ezen belül is a Vasutasok Szakszervezetének nagy családjához való tartozás előnyeiről, juttatásinkról, érdekvédelmi és közösségi tevékenységükről. Kérte, tiszteljenek meg minket bizalmukkal és csatlakozzanak hozzánk.

 

A tisztább környezetünkért.

Az ország több pontján is takarítottak a tagtársaink áprilisban, a VSZ ugyanis csatlakozott a TeSzedd! elnevezésű civil szemétszedési mozgalom legújabb akciójához. Az önkéntesek megtisztították a szűkebb-tágabb környezetüket a károsító és a tájképet is romboló, illegálisan lerakott hulladéktól. Az akció a Föld napján, április 22-én indult és április 28-ig tartott a Fenntarthatósági Témahét rendezvénysorozattal párhuzamosan.

 

Egyeztettünk, megállapodtunk

A Debrecen Forgalmi Csomópont vezetője április 18-án kezdeményezte a Kollektív Szerződés Helyi Függelékének módosítását. A módosítás a 102-es vonalon a szolgálat-megszakítás időtartamát öt óráról hat órára tervezte emelni. Mivel ez a vonalon dolgozókat hátrányosan érintette volna, azonnal konzultációt kezdeményeztünk a módosításról. Az egyeztetésünk eredményeként sikerült meggyőzni a csomópont vezetőjét, hogy ne változtasson a megszakítás időtartamán. A helyi függeléket április 29-én aláírták.

 

Járműszerelői kvóták

Mivel a korábbi javaslatunkra nem érkezett érdemi válasz, újra kezdeményeztük a MÁV- START JBI telephelyeken alkalmazott kvóta rendszer átértékelését. Javaslatunk szerint meg kell emelni a létszámot, a járműszerelő III-nál minimum 22, a járműszerelő IV–nél minimum 12 és az általános karbantartó III-nál minimum 22 százalékkal. Kezdeményezésünk segítené a munkavállalók ösztönzését és erősödne a lojalitásuk.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.