2016. 09. 14. 17:25

A bérkülönbség – nem csak pénz.

A fenti címmel adott ki sajtóközleményt a Magyar Szakszervezeti Szövetség Női Tagozata. Arra hívva fel a figyelmet, hogy a férfiak és nők között a bérkülönbség Európában is és Magyarországon is egyre csak nő.

Elfogadhatatlan, hogy a nők munkája kevesebbet ér, mint a férfiaké. Az EU 2014-ben tett egy ajánlást a tagállamok felé e probléma kezelésére, de azóta semmi nem történt. Ezért a Női Tagozat Hercegh Mária tagozatvezető szervezésével, koordinálásával demonstrációkat szervez a megyeszékhelyeken. A demonstrációk célja, hogy kezdődjenek meg az érdemi párbeszédek, táruljanak fel azon okok, amik ide vezettek valamint, hogy rákényszerítsük a politikát az üggyel való foglalkozásra.

A szakszervezeti oldal komoly szakmai anyag birtokában van, amit kutató és felmérő munka, szakértői vélemények alapján állított össze. A szakmai elemző munka eredménye lehangoló képet mutat a nők jövedelmét illetően. Azon munkakörök melyeket szinte csak nők töltenek be (takarító, ápoló, irodai alkalmazottak) a férfiakhoz képest alulfizetettek. Nem egyszer előfordul, hogy azonos munkakörben foglalkoztatott nő kevesebb jövedelemmel rendelkezik, mint az a férfi, aki ugyanazt a munkát végzi.

A demonstráció sorozat első állomása Miskolc volt. Megismerhettük az utca embere véleményét e témában.

A szakszervezeteknek sokkal többször ki kellene állniuk az utcára, mert így az emberek komolyabban vennék az általuk közzé tett témákat, ügyeket, mint például a nők és férfiak közt kialakult jövedelem különbség.

Sajnálatra méltó, hogy a szakszervezeteknek egyre kevesebb jogot adnak, ezáltal csorbítják a munkavállalók érdekérvényesítő képességét.

Voltak olyanok, akik nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel, mondván ők már nyugdíjasok.

Akadtak olyanok, akik az összefogást hiányolták.

A fiatalokat megszólítva tapasztaltuk, hogy nem tájékozottak ebben a témában ezért sokkal több ilyen jellegű demonstrációt tartanak szükségesnek.

A politika nem becsüli meg a kétkezi munkásokat. „Nekem csak szakmunkásvizsgám van, de a két kezembe sokkal több az érték, mint akinek több diplomája van. Én értéket adok a társadalomnak, mert újat hozok létre, de a sok bürokrata csak rajtunk élősködik, és nem termel semmi értéket.”

Az emberek érdektelensége és a beléjük táplált félelem miatt még saját érdekeiért sem állnak ki.

A két nap lezárását követően arra a következtetésre jutottunk, hogy sokkal többet ki kell mennünk az utcára. Meg kell mutatnunk azt a tudást, ami a birtokunkban van, amit a munkavállalók érdekében hasznosítani akarunk, mert ez a kötelességünk.

Bernáth Katalin

VSZ. TK. vezető

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.