2020. 04. 17. 15:08

Egészségpénztári tagdíj átutalása a munkabérből

Az önkéntes kölcsönös egészségpénztári tagdíjat a jövőben a munkabérből lehet átutaltatni. Ehhez egy nyilatkozatot kell kitölteni, és – kizárólag elektronikus formában – eljuttatni a humán ügyfélszolgálatra. Az így befizetett összegek után 20% SZJA-kedvezmény vehető igénybe.

A bérmegállapodás eredményeként az idei évtől a VBKJ juttatások helyét egy év végi, magasabb összegű kifizetési veszi át: a 350 000 Ft munkavállalói lojalitást elismerő juttatás.

A változásra tekintettel 2020. január 1. napjától megszűnt az a lehetőség, hogy az önkéntes kölcsönös egészségpénztári tagdíjat VBKJ keretösszegből utaljuk át. Ugyanakkor lehetőség van arra, hogy a tagdíj összegének átutalását kérjük a munkabérből. Ehhez egy nyilatkozatot kell kitölteni, és eljuttatni a humán ügyfélszolgálatra. Az így befizetett összegek után 20% SZJA-kedvezmény vehető igénybe (SZJA-törvényben meghatározott feltételeknek való megfelelés esetén), ami továbbra is vonzóvá teszi az egészségpénztári tagság fenntartását.

Fontos, hogy az egészségpénztáraknál létezik egy havi kötelező tagdíj – például a Vasutas Egészségpénztárnál 5000 Ft/hó –, melynek minden hónapban be kell érkeznie a munkavállaló egészségpénztári számlájára, ezért célszerű legalább ennek az összegnek a levonását és átutalását kérni a munkáltatótól. Ezzel a módszerrel továbbra is egyszerű a havi tagdíj befizetése.

A havi tagdíj munkabérből történő átutalásához a nyilatkozatot kizárólag elektronikus formában kell eljuttatni a humán ügyfélszolgálatra.

Teendők a munkabérből történő átutaláshoz:

Amennyiben korábban már igényelt a VBKJ keretéből, vagy munkabéréből egészségpénztári utalást, a havi tagdíj munkabérből történő átutalásához a nyilatkozatot – „Nyilatkozat Önkéntes nyugdíjpénztári- egészségpénztári- és önsegélyező pénztári tagdíj munkabérből történő levonásához" – ki kell tölteni, és kizárólag elektronikus formában eljuttatni a humán ügyfélszolgálatra. A nyilatkozat a cikk alján érhető el.

A kitöltött nyilatkozat humán ügyfélszolgálatra való eljuttatása történhet a kinyomtatott és kitöltött nyilatkozat szkennelésével, mobiltelefonnal történő, olvasható minőségű lefotózásával és megküldésével a humán ügyfélszolgálati iroda e-mail-címére vagy a humanus@mav-szk.hu e-mail-címre. Lehetőség van a nyilatkozat nyomtatás nélkül történő megküldésére is, ebben az esetben az elektronikusan kitöltött (csak számítógépen kitöltött) nyilatkozatot kell a humán ügyfélszolgálati iroda e-mail-címére vagy a humanus@mav-szk.hu e-mail-címre megküldeni.

Amennyiben korábban még nem igényelt VBKJ keretéből/vagy munkabéréből egészségpénztári utalást, abban az esetben a megbízás mellett a pénztári tagságot igazoló belépési nyilatkozat szkennelt képét vagy mobiltelefonnal készített olvasható minőségű fotóját is csatolni kell a nyilatkozathoz.

A humán ügyfélszolgálat az elektronikus leveleket bármilyen e-mail-címről befogadja (pl: saját privát e-mail, vállalaton belül más kolléga e-mail-címe).

Önkéntes Egészségpénztári tagság esetén az egészségpénztári- és önsegélyező pénztári tagdíj munkabérből történő levonásához a Nyilatkozat 2. pontját szükséges kitölteni.

A megfelelően kitöltött nyilatkozatot a Humán szolgáltatás az alábbiak szerint dolgozza fel:

  • a tárgyhó 25-ig beérkezett dokumentumok feldolgozása az adott hónapban megtörténik, a tagdíj levonást az adott hónap bérszámfejtésében érvényesítjük.
  • a tárgyhó 25-e után érkező dokumentumok feldolgozása és a bérből történő levonás a következő hónaptól fog megtörténni

Visszamenőleges, a tárgy hónapnál korábbi hónapokra vonatkozó levonási megbízás nem adható le.

Amennyiben kérdése van, vagy segítségre van szüksége, forduljon bizalommal telefonon, e-mailben a Humán szolgáltatás ügyfélszolgálatához.

Nyilatkozat: nyilatkozat önkéntes pénztári tagdij levonáshoz.docx

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.