2020. 11. 25. 18:02

Ma van a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

Ma, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján azt mondjuk: elég volt. A világnap egyik fő üzenete, hogy senki ne legyen közömbös a környezetében élőkkel szemben.

November 25-e a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Hatvan éve ezen napon ölték meg a Mirabal nővéreket, a Dominikai Köztársaság emberi jogi aktivistáit, Rafael Trujillo diktátor parancsára. 

A lányokkal és asszonyokkal szembeni erőszak azonban még mindig elterjedt jelenség az EU-n belül és kívül egyaránt. Még napjainkban is sok lányt és asszonyt vernek meg otthona falai között, zsákmányolnak ki szexuálisan és gazdaságilag, zaklatnak az utcán, a munkahelyén, az interneten és sportolás közben, erőszakolnak meg, csonkítanak meg és kényszerítenek házasságra világszerte. Az Unióban minden harmadik nő átélte már a nemi alapú erőszak valamilyen formáját. Ez felmérhetetlen következményekkel jár a családokra, a közösségekre, a társadalomra és a gazdaságra nézve.

A jelenleginél sokkal többet kell tennünk a nők elleni erőszak minden fajtájának megszüntetéséért. Az Unióban a 15 év feletti nők csaknem 25%-át érte már partnere részéről fizikai és/vagy szexuális erőszak. Az európaiak több mint egynegyede úgy véli, hogy a nemi érintkezés a másik fél beleegyezése nélkül is elfogadható. Több mint egyötödük pedig azt gondolja, hogy a nők gyakran csak kitalálják a bántalmazást és a nemi erőszakot, vagy legalábbis eltúlozzák a velük történteket. Az áldozatok gyakran nem jelentik az ellenük elkövetett erőszakos bűncselekményeket. Sokszor a környezetük is nehezen szánja rá magát, hogy megtegye a szükséges lépéseket. Ez ellen együtt kell fellépnünk: le kell küzdenünk a nők érdekérvényesítését gyengítő sztereotípiákat, és meg kell mutatnunk, hogy a nőkkel szembeni erőszak nem elfogadható, és azt senki nem tolerálhatja.

Az alapvető jogok nyilvánvaló megsértésére egyszer és mindenkorra nemet kell mondanunk.

„Ne feledjük: -- a munkavégzés közben, a munkahelyen bekövetkező erőszak, nem „része” a munkavállaló fizetésének.  Ezért, nem kell eltűrni!”

A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nő Tagozat elnökének a világnapra írt gondolatai ITT olvashatóak.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.