2016. 11. 24. 12:27

Megállapodás született a jövő évi minimálbérekről.

Három évvel ezelőtt programot hirdetett a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a dolgozói szegénység felszámolására, a társadalmi krízis megoldására. Hármas jelszót fogalmaztuk meg, "Követeljük a munkáltatóktól, követeljük a kormánytól: adj több bért, hogy élhessünk! Adj több bért, hogy dolgozhassunk! Adj több bért, hogy ne kelljen elhagyni a hazánkat!" A VKF ülésen ma megszületett döntés az első lépés ahhoz, hogy ehhez kapcsolódó céljaink megvalósuljanak, ezúttal valódi lehetősége van annak, hogy 2018. január elsejére elérjük, hogy a minimálbér megegyezzen a létminimum összegével.

A kormány és a szociális partnerek megállapodása értelmében, 2017-ben a minimálbér 15, 2018-ban a minimálbér újabb 8, a bérminimum 12 százalékkal nő és további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok. Ez egy hatéves bérprogram első üteme, amelyet az eredmények függvényében további béremelések követhetnek.

A most elfogadott béremelési program igazolja több éve megfogalmazott céljaink jogosságát, hitelesíti a tavalyi megállapodás aláírásának elutasítását, az azóta folytatott  küzdelmünk szükségességét. Mindig is hangsúlyoztuk, a „keleti nyitás” programjának azon részét elutasítjuk, amely azt eredményezi, hogy olcsó bérekkel versenyezzünk a világban. Most már rögzíthetjük, az alacsony bérek koncepcióját feladta a kormány. A most elfogadott bérmegállapodás valódi szakszervezeti siker.

Az elfogadott számok alapján elmondhatjuk, nagyon fontos eredmény született, amely azonban csak kiindulópontja lehet a dolgozók reális erkölcsi és gazdasági megbecsülésének. Nem lehet cél, hogy a létminimumon élők országa legyünk. Nem engedhetjük meg, hogy ennek a döntésnek a következtében összetorlódjanak a bérek, a minimálbér nem nyomhatja össze a bértáblát. Nem értéktelenítheti el a magasabb értéket termelők bérét. Általános bérrendezésre van szükség! Idén a VKF nem fogadott el bérajánlást. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöksége a napokban kiadja erre vonatkozó bérajánlását.

A MASZSZ megérti a munkaadói felvetést, egyetért a munkáltatói járulékcsökkentésével, feltéve, ha azt garantáltan béremelésre fordítják. Szerettük volna bérajánlásban is megállapodni. Ettől azonban a kormány és a munkáltatók mereven elzárkóztak. A bérharc ágazati szinten, és a munkahelyeken folytatódik.

Az ország elemi érdeke a magasan képzettek számának növelése. Meg kell újulnia a szakképzésnek, hogy a jelen és a jövő munkavállalói a mindenkori feladatoknak magas szinten tudjanak eleget tenni.

A versenyszféra mellett rendezni kell a közüzemek, a közszféra dolgozóinak méltatlan bérhelyzetét, a bértáblát is. Az államnak, az önkormányzatoknak ebben tulajdonosként, munkáltatóként is kezdeményező szerepet kell vállalnia. 

A szakszervezetek idén csatát nyertek, de az igazi küzdelmünk most kezdődik az ágazatokban, a munkahelyeken.

A munka nem véget ért, hanem folytatódik!

 

Budapest, 2016. november 22.

 

Magyar Szakszervezeti Szövetség

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.