2017. 07. 19. 09:21

Mi december 24-ét akarjuk

Hiszik vagy nem, de a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége – a Magyar Szakszervezeti Szövetség egyik jogelődje – már a Medgyessy- és a Gyurcsány-kormánnyal is egyeztetett arról, hogy december 24-e legyen munkaszünet. Kormányzati ígéret volt rá, hogy ezt bevezetik, s nem a szakszervezeteken múlott, hogy ebből végül nem lett semmi. Máig sajnáljuk.

Hogy ez most miért érdekes? Mert egy szakszervezeti aktivista népszavazást kezdeményezett arról, legyen-e december 24-e munkaszünet. Nyilván abból indult ki, ha a nagypéntek hirtelen fizetett szabadnappá vált – amit vallási okokból elsősorban kereszténydemokrata politikusok javasoltak –, miért ne beszélhetnénk a szentestéről is. A Fidesz által olyannyira kedvelt nemzeti konzultációnál szabályozottabb módon, egy referendum keretében. A Kúria átengedte a kérdést, megindulhat az aláírásgyűjtés.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára nemrégiben a Népszava hasábjain mindjárt kommentálta is a dolgot, s azt írta, „igazán örülhetünk, akadt végre egy polgártársunk – amint fogalmazott, egy magányos szamuráj –, aki megérezte, hogy mit akar a magyar nép: önfeledten ünnepelni és nem dolgozni december 24-én”. Dávid Ferenc ugyanakkor már maga előtt látja „az aláírásgyűjtő pultok sokaságát, amelyeknél az ellenzéki pártok nyüzsögnek, és sajátságos előválasztást tartanak”. Meg azt is állítja, hogy „sok kudarc és eredménytelen küzdelem után végre a szakszervezeti mozgalom is felemelheti a fejét”.

Mindenkit arra kérek, ne csináljunk ebből pártpolitikai kérdést! És még csak nem is a szakszervezetek presztízséről van szó. Beszéljünk inkább elsőként arról, mi történt a nagypéntek kapcsán. Az előterjesztők szerint „nagypéntek ünnepe az Európa önazonosságát jelentő keresztény kultúra egyik kiemelkedő napja“, mert ekkor „emlékezik a világ kereszténysége/keresztyénsége Isten szeretetének legnagyobb bizonyságára a golgotai keresztre, Jézus Krisztus megváltó halálára“.

Én tisztelem ezt az álláspontot. Ám legyen. De azért nem lett volna baj, ha a kormányoldal az újabb munkaszüneti nap bevezetéséről szóló javaslat elfogadása előtt legalább konzultál a szociális partnerekkel, tehát a vállalkozók és a munkavállalók érdekképviseleteivel. Ráadásul az ellenzéki pártok is mást szerettek volna. Támogatták ugyan az előterjesztést, de az MSZP, a Jobbik és az LMP inkább december 24-ét tette volna szabadnappá. A kormányoldal ezt arra hivatkozva utasította el, hogy a karácsonyi ünnep csak az éjféli misével kezdődik, míg nagypéntek már a húsvét része. Ez is egy szempont, amivel persze nem kötelező azonosulni.

Más kérdés, hogy az egykori szocialista kormány egyeztetett, de minek, ha nem vettek komolyan minket? Most viszont meg sem keresték a partnereket, hiszen Dávid Ferencet nyilván éppen úgy meglephette a döntés, mint engem. Amúgy ha minket kérdeznek, megint jeleztük volna: december 24-e a fontosabb, mert amennyiben az munkaszünet, minden család készülhet a karácsonyra. Ami egy magát családbarátnak valló kormány esetében talán nem kevésbé lényeges kérdés, mint az, hogy milyen szakrális jelentőséget tulajdonítanak az éjféli misének.

A VOSZ-főtitkárral különben annyiban egyetértek, hogy a munkaszüneti napok számát nem lehet vég nélkül növelni. Nem is ezt akarjuk. Ha azonban a semmiből már előjött a nagypéntek, s ennek hatására a Vasas Szakszervezeti Szövetség egyik tagja referendumot kezdeményezett a szenteste kapcsán, mögé állunk, hiszen a vasasok is tagtársaink. Nem mellesleg ugyanazt az álláspontot képviseljük jó ideje, amelyről ő népszavazást indított. Tehát legyen december 24-e munkaszünet.

Amivel a munkáltatók sem feltétlenül járnának rosszul, szemben a nagypéntekkel, ami Dávid Ferenc szerint 20-25 milliárdos kiesést jelent a gazdaságnak. Ha ezért haragszik, hát ne ránk haragudjék – nem mi akartuk. Amennyiben viszont a szenteste napja munkaszünet lenne, igen valószínű, hogy nincs ekkora veszteség, mert a foglalkoztatottak – akik már a karácsonyi ünnepre készülnek – aznap vélhetően a szokásosnál lazább teljesítményt nyújtanak.

Ráadásul az sokhelyütt nem is lehet teljes munkanap, hiszen december 24-én délután négy órától a közösségi közlekedésben már csak az éjszakai járatok közlekednek, így a dolgozókat előbb el kell engedni, hogy a szokásos módon hazajuthassanak. Lehetséges, hogy a kiskereskedelmi szektornak ez talán nem jönne jól, de aki az utolsó pillanatra halasztja a vásárlását, az legfeljebb egy nappal korábban költekezne. Szóval úgy gondolom, ott sem lenne veszteség.

 

Kordás László a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke

Forrás: Népszava

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.