2018. 11. 21. 21:30

Mt-módosítás: a kormány a modernkori rabszolgaság bevezetésére készül

Bevezetné a modernkori rabszolgaságot a kormány – álltja a Vasutasok Szakszervezete annak kapcsán, hogy kiderült: előzetes egyeztetés nélkül, egyéni indítványra egyről három évre módosítaná a munkaidőkeretet, s akár 400 órára emelné a túlórák számát. A módosítás azt jelentené, hogy a munkáltatók akár 36 hónapig ellentételezés nélkül, gátlástalanul is elrendelhetnek túlmunkát, túlóráztathatnák a dolgozókat. Mindez egyenesen szembe megy az uniós előírással. A szakszervezet tiltakozik a javaslat napirendre tűzése ellen.

Sunyi módon ismét nekifut a kormány a munka törvénykönyve átalakításának: két fideszes képviselő egyéni indítványára tárgyalná, s nyilván meg is szavazná az Országgyűlés a munkaidőkeret három évre emelését, és a túlóra drasztikus megnövelésének a lehetőségét. Ez utóbbi a szabadnapok korrekt és törvényes kiadását is rendkívül megnehezítheti – tudta meg a Vasutasok Szakszervezete. A 36 hónapos munkaidőkeret azt jelenti, hogy a munkaadók tetszés szerint kötelezhetnék túlmunkára a dolgozókat, s akár ennyi ideig is ráérnének elszámolni azt. Vagyis: törvény szentesítene egy modernkori rabszolgaságot – szögezi le közleményben a VSZ. Meleg János elnök felhívja a figyelmet: ez a munkavállalók elleni durva merénylet, amely ráadásul uniós előírásba ütközik, mert ellentétes „a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól” szóló Irányelvvel, ezért képtelenség a magyar jogba átültetni. Óriási tévedés azt gondolni – ha egyáltalán bárki is komolyan elgondolkozott ennek az egyéni indítványnak a következményein -, hogy ezzel majd frappánsan megoldja a kormány a munkaerőhiányt – érvel az elnök.

A VSZ elnöke felidézi, erre a változtatásra már tavaly is tett kísérletet a kormány, ám akkor visszavonult. Most viszont, hogy az előzetes egyeztetést és vitát kizárja, egyéni indítványnak álcázva ismét nekifut. Amennyiben az a javaslat átmegy a törvényhozókon, a szakszervezeti vívmányok legfontosabb eleme, a kollektív szerződés is erejét veszíti, hiszen eddig legalább abban szabályozták a túlórát, amelynek felső határa a ksz-ek szerint legfeljebb 300 lehet.  

Meleg János leszögezi: ez a hajmeresztő, a munkaadóknak szinte szabad kezet adó rendelkezés jogilag súlyosan aggályos, akár uniós kötelezettségszegési eljárást is maga után vonhat. A VSZ követeli: a Fidesz vonja vissza az indítványt, egyeztessen a szakszervezetekkel, s vegye figyelembe azokat a pontosításokat, amelyeket a munkavállalói oldal feltétlenül fontosnak tart.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.