2024. 05. 10. 13:51

Sikeres évet zártunk

Elfogadták a küldöttek a Vasutasok Szakszervezete beszámolóit a szervezet rendes éves kongresszusán, május 10-én. A rendezvényen kiosztott dokumentumokból is kiderült – egyebek között –, hogy a szakszervezet pénzügyi helyzete stabil, a 3 évre kötött bérmegállapodásnak pozitív a visszhangja a munkavállalók körében. Elnöki beszédében Meleg János kijelentette, egyértelmű, hogy a digitalizáció átrendezi a vasutasok munkáját is, s ebben a nagy változásban a szakszervezetnek készen kell állnia a munkavállalók biztonságának megvédésére.

A gazdálkodásról és a szervezet működéséről készült összefoglaló és a következő éves tervezet elfogadása mellett dönteniük kellett a küldötteknek a Vasutasok Szakszervezete éves beszámoló kongresszusán egyebek mellett  egy új közlekedési szervezethez alapítóként való csatlakozásról is.  A beszámolókat a kongresszus szóbeli kiegészítésekkel elfogadta.

Új közlekedési szövetség alakul

Döntésükkel támogatták a küldöttek azt is, hogy a VSZ alapító tagként csatlakozzon egy új, Magyarország jelentős közlekedési szakszervezeteit tömörítő szövetséghez, amelynek tervezett neve: Közlekedési Dolgozók Magyarországi Uniója. Az új szervezet küldetése: egységesen biztosítani a közlekedésben és az azt kiszolgáló területeken dolgozó munkavállalók szakszervezeteinek együttműködését. A cél olyan szakszervezeti egység és erő létrehozása, amellyel összehangolható és nagy eséllyel megóvható, illetve érvényesíthető a tagság gazdasági és szociális érdeke.

Meleg János: Kizárólag egy győztes van

Megnyitó beszédében a VSZ elnöke, Meleg János emlékeztette a küldötteket Lázár János miniszter tavalyi tisztújító kongresszusi beszédére, amelyből több mint sejthető volt, hogy az ágazat elindulhat egy olyan pályán, amelyen már nem lejtmenetben kell közlekedni. Amennyiben csak a szűk 2023-as évet vennénk górcső alá, akkor akár pozitív értékelést is adhatunk az elmúlt időszaknak. Mondhatnánk azt is, hogy egy sikeres évet zárunk – jelentette ki az elnök. Kiemelte, a szakszervezeteknek sikerült egy olyan 3 éves bérmegállapodást kötniük, amelyet a munkavállalók pozitívan fogadtak.

Felszólalásában elmondta, gyakran kérdezik tőle, miért tartja fontosnak, hogy az emberek szakszervezetbe tömörüljenek és tagságukkal erősítsék az érdekvédő, érdekképviseleti tevékenységet. Sok probléma megnehezíti a munkavállalók mindennapjait, amit összefogással minimálisra lehet csökkenteni – érvelt, majd hozzátette, őszintén hiszi, hogy egy erős szakszervezet elérheti, hogy megszűnjön a kiszolgáltatottság, a modernkori rabszolgaság, s ki tudja harcolni a minőségi élethez szükséges tisztességes fizetéseket.

A digitalizáció segítség, nem megoldás

Meleg János kiemelte: a globalizáció elhatalmasodása a világban, a gazdaság nemzetközivé válása és a multinacionális vállalatok egyre nagyobb politikai térnyerése miatt a szakszervezetek nem engedhetik meg maguknak azt a luxust, hogy ne vegyenek részt az emberek, tagjaik sorsának alakításában. A VSZ eltökélt szándéka a tagok hangsúlyos védelme, munkahelyük megőrzése a felgyorsult digitalizációs világban – jelentette ki. A szakszervezet egyik fontos célja kikényszeríteni a munkáltatóból az olyan képzések megszervezését, amely a gépek által kiszorított munkavállalók felzárkóztatását garantálja. A továbbképzéseket a VSZ csak fizetett munkaidőben tartja elfogadhatónak – szögezte le.  Szakértők szerint munkahelyek fognak megszűnni, ugyanakkor újak is létre jönnek. Erre fel kell készíteni a vasutasokat is. Az alapjaiban változó, a gazdasági tevékenységet is megrázó mesterséges intelligencia diktálta környezetben különösen fontos szerepe lesz a kollektív szerződéseknek, amelyekben pontosan rögzíteni kell az új környezethez illeszkedő munkavállalói jogokat, munkáltatói kötelességeket – szögezte le, majd kijelentette, a digitalizációra segítségként, nem pedig megoldásként kell tekintenünk.

Beszédében az elnök szakszervezeti vezető társainak a figyelmét is nyomatékosan felhívta: aktívan részt kell vennünk a munka jövőjéről szóló vitákban melyet nem szabad a bürokratákra vagy a politikusokra hagynunk! Nyomást kell gyakorolnunk a politikai döntéshozókra, a munkaadókra és más érdekelt felekre, hogy olyan jövőt alakítsanak ki, amely előmozdítja a tisztességes munkát, a társadalmi igazságosságot és a közös jólétet.

A VSZ elnöke szerint a Covid-válság hatása még mindig érezhető. Az akkor hozott különböző kormányzati intézkedések egyértelműen robbanást okoztak a logisztikai szektorban. Emberek millióinak kellett otthonról dolgozniuk, és a lezárások miatt otthonukba szorultak. Otthon éltek, dolgoztak és szabadidejüket töltötték. A zárkózottság azóta is érezhető, amit – szerinte – a szakszervezetnek kell valahogyan feloldania.

A győzelmen nincs mit magyarázni

Elanyagiasodott világunkban fontos emberi értékek vesztek el. Még szakszervezeti körökben is felütötte a fejét a kapzsiság, az önzés, az önteltség. A verseny kiélezett, többek között a csökkenő munkavállalói létszám miatt, a taglétszám szinten tartásáért, esetleges növekedés elérése érdekében. Az győz, aki legjobb lesz, mindenben. Tagszervezésben, szakszervezeti szolgáltatásokban, munkavállalókkal való kapcsolattartásban, munkáltatóval szembeni érdekképviseletben és a mindenkori kormányzattal való kölcsönös tiszteleten alapuló munkakapcsolat kialakításában. Nincs két jó, a gyengék mindig elbuknak, kizárólag egy győztes van. A győzelmen pedig nincs mit megmagyarázni – mondta. Éppen ezért – véleménye szerint – az elkövetkező három év sorsdöntő lesz a VSZ számára is. Hangsúlyozta, az elmúlt 40 év legnagyobb csatáját kell megvívni. El fog dőlni, hogy összefogva képes lesz-e a Vasutasok Szakszervezete változni, változtatni és fejlődni. Ha sikerül, akkor erős csapatként megmarad. Ha nem, akkor elbukik. Ez itt már a pokol kapuja – jelentette ki hatásosan, majd így folytatta: „Én azt akarom, hogy fogjuk meg és ne eresszük el a pillanatot, s ha egyszer el kell majd számolnunk az utókor számára, akkor elmondhassuk, nem vesztesek, hanem győztesek voltunk.” Mindig az győz, aki mindent belead.

Zárásként az elnök leszögezte: „számítok rátok és bízom bennetek”.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.