2022. 10. 04. 07:49

Vasutasok Szakszervezete: mentse meg a kormány a nyugdíjasokat!

Mentse meg a nyugdíjasokat a kormány! – követeli a Vasutasok Szakszervezete. A VSZ méltó megélhetésre alkalmas rögzített minimálnyugdíjat, a 200 ezer forint alatti nyugdíjból élők számára havonta 5 ezer forintos étkezési utalványt, az egyedül élő időseknek pedig rezsibefagyasztást javasol. A szakszervezet az idősek világnapja alkalmából tartott rendezvényén bejelentette, 3 millió forintos segélykeretet biztosít a legnehezebb helyzetbe került idős tagjai számára.

Végtelenül lesújtóak a Magyar Államkincstár adatai, amely szerint csaknem 532 ezer idős ember kap 50 és 100 ezer forint közötti nyugdíjat, s mintegy 18 ezren élnek 28 500 forintnál is kevesebből. Ez tarthatatlan állapot – szögezte le Meleg János.

A Vasutasok Szakszervezete elnöke szerint a nyugdíjasok végtelenül aggasztó helyzetben vannak, hiszen az élelmiszerek drámai drágulása és a rezsiemelés az éhezés peremére sodor sokszázezer idős embert.

A VSZ a saját anyagi lehetőségein belül 3 millió forintos segélykeretet hozott létre a legnehezebb helyzetbe került idős szakszervezeti tagjai számára. Ez természetesen csak átmenetileg segít néhány idős emberem, ennél lényegesen több, hatékonyabb és sürgős beavatkozásra van szükség. Meleg János ezért bejelentette: a VSZ levélben kér azonnali megoldást a kormánytól, sürgős mentőövet a tisztességben megöregedett, az egész életüket átdolgozó idős emberek számára.

A szakszervezet elvárja, hogy az állam biztosítson méltó megélhetésre alkalmas minimálnyugdíjat, s a katasztrofális gazdasági helyzetre való tekintettel adjon minden 200 ezer forint alatti nyugdíjból élőnek havonta 5 ezer forintos étkezési utalványt. Az egyedül élő nyugdíjasokat a VSZ a személyükre szabott rezsiár befagyasztással védené, hiszen ezek a magányos idős emberek a számlák kifizetése miatt éhezni fognak – érvel Meleg János.

A Vasutasok Szakszervezete felszólítja a kormányt: mentse meg az önhibájukon kívül megélhetési krízishelyzetbe került nyugdíjasokat. 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.