2018. 01. 09. 17:01

1. Heti VSZ Hírnök

Mint minden évkezdet, így a 2018. év eleje is számtalan változást hozott mindennapi életünkbe. A munkavállalókat leginkább érintő változások között van a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése, valamint a munka törvénykönyve egyes rendelkezéseinek módosulása.

A 2018-ban érvényes minimálbér és garantált bérminimum összegét a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek megállapodása rögzítette.

A minimálbér összege 2018. január 1-jétől 138 000 forint, a garantált bérminimum összege 180 500 forint. Egyes juttatások a minimálbér összegéhez kötődnek, így ezek is emelkednek a minimálbér összegének változásával. A változás érinti többek között a gyed (gyermekgondozási díj) összegét is. A gyed a szülő korábbi jövedelmének 70 százaléka, de maximális összege a minimálbérhez igazodik. A gyed kifizetési plafonja a minimálbér kétszeresének 70 százaléka, azaz 2018-ban 193 200 forint. 

A Munka Törvénykönyvében történt módosítás többek között az eddig hatályban lévő szabályozást azzal egészíti ki, hogy a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának változására tekintettel köteles a munkafeltételeket, a munkaidő-beosztást megfelelően úgy módosítani, hogy a munkajogi alapelveket – mint pl. a jóhiszeműség-, tisztesség-, méltányos mérlegelés elve – figyelembe kell vennie. Ezen kívül többek között változtak a kismamákra és a munkavállalói képviselőkre vonatkozó szabályok is. Ezekről honlapunkon részletes összeállítás található.

 

A GYSEV-nél január 5-én megkezdődtek a bér, cafeteria és kollektív szerződés tárgyalások.

A tárgyalás elején bemutatkozott a vállalat új humán vezetője Harasztovics Tímea, aki a nyugdíjba vonuló Bors Hubát váltja. Hubának hosszú, boldog nyugdíjas éveket, Tímeának pedig sikeres munkát kívánunk. A Vasutasok Szakszervezete továbbra is a korrekt együttműködés híve, amelyre az új humán vezető személye garancia lehet.

A munkáltató előterjesztése szerint a bérfejlesztés mértéke minden szakágnál 12% (ezzel növelik meg a munkaköri családokhoz tartozó bérszintet), amiből 9%-ot alanyi jogon kapna mindenki, 3%-ot pedig a munkáltatói jogkörgyakorló osztana el. Az elosztás után minden munkavállalónak visszajelzést kell kapnia arról, hogy miért kapott, vagy miért nem kapott a 3%-ból. További részletek honlapunkon.

 

A MÁV-START- nál rögtön az év elején konzultációt kezdeményeztünk a karbantartási előadók, a telepi járművezetők, valamint a bevételellenőrzési előadók és szakelőadók bérbesorolása kapcsán. A konzultáció eredményéről hamarosan beszámolunk.

A 2018. évi 1. Heti VSZ Hírnök nyomtatható verziója itt érhető el.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.