2021. 03. 28. 12:00

12. Heti VSZ Hírnök

Március 24-én az operatív törzs úgy döntött, hogy hatodik lépésben megkezdi az infrastruktúrát üzemeltető fontos üzemek, cégek dolgozóinak oltását.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs szerdai tájékoztatóján beszélt arról, hogy úgy döntöttek, kiterjesztik az oltások körét a vírus gyors terjedése miatt. Ez azt jelenti, hogy miközben folytatódik a 65 év felettiek oltása, megkezdik a kritikus infrastruktúrákba tartozó szolgáltatók, nélkülözhetetlen szolgáltatást biztosító dolgozóinak oltását is. Vagyis beoltják a

  • BKK
  • a Paksi Atomerőmű
  • és a Magyar Villamosművek,
  • illetve MÁV és GySEV dolgozóit.

A MÁV-Volán-csoportban már meg is kezdődött a munkavállalók között az oltakozási hajlandóság felmérése.

2020. december 16-án megküldött levelünkben kértünk tájékoztatást arról, hogy a magas kockázatú csoportba tartozó, az ország közszolgáltatásában részt vevő vasutasok mikor részesülhetnek a Covid-19 koronavírus elleni védőoltásban, illetve kértük azt is, hogy a vállalatcsoport vezetése tegyen meg mindent annak érdekében, hogy ez minél előbb történhessen meg.

A bejelentés utáni napokban kiderült, hogy mindössze 850 adag koronavírus elleni vakcinát szánt a kormány a csaknem 36 ezer vasutas dolgozó soron kívüli beoltására – tudta meg a Vasutasok Szakszervezete. A VSZ közleményében azt írja: végtelenül felháborítja az eljárás. A szakszervezet elvárja, hogy minden regisztrált vasutast oltsanak be, első körben azt a több ezer dolgozót, aki részt vesz a vasúti forgalom fenntartásában, illetve azokat, akik a munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek az utasokkal, s nagyobb létszámban egymással is. A megbetegedett vasutasok száma meredeken emelkedik, a VSZ 1800 Covid fertőzöttről tud. További részletek honlapunkon.

 

Az egekbe szökő fertőzöttségi adatok indokolhatnák a munkahelyek takarítási gyakoriságának növelését. Azonban tapasztalataink szerint sok esetben éppen ennek ellenkezője valósul meg. A Vasutasok Szakszervezete elutasít és fellép minden olyan munkáltatói intézkedés ellen, amely a munkavállalók egészségét veszélyezteti. A munkahelyek takarítására vonatkozó szolgáltatási szerződést, szerződéseket a MÁV Zrt. MvSz 7.7.2 pontjában rögzített takarítási gyakoriságok figyelembevételével kell megkötni, illetve a munkát az alapján elvégezni, különös tekintettel az öltözőkre, illemhelyekre, melegedő, pihenő-, várakozó- és étkező helyiségekre.

Információink szerint a felsorolt helyiségek napi szintű takarításával kapcsolatban sok esetben probléma van. Ezeket a helyiségeket a legtöbb esteben csupán heti 2-3 vagy 5 alkalommal takarítják. Az elmúlt időszakban több esteben is találkoztunk olyan munkavédelmileg megalapozatlan – gazdasági megfontolásokat szem elött tartó – munkáltatói intézkedésekkel, illetve kezdeményezésekkel, amelyek a munkahelyi higiéniai további romlását idézték volna elő.

Ugyancsak hiányosságok tapasztalhatók az olyan munkahelyek esetében is, ahol munkavédelmi szempontból nincs szükség pihenőhelyek kialakítására, mert a munkavállalókat irodákban vagy azokhoz hasonló olyan munkahelyeken alkalmazzák, ahol a munkaközi szünetek alatt a pihenőhelyiséggel egyenértékű pihenési lehetőség biztosítható. Jellemzően ezek a kis és középállomások forgalmi irodái és a váltókezelői őrhelyek.

A higiéniai helyzetet tovább súlyosbítják az egekbe szökő fertőzöttségi adatok is, amelyek éppen a takarítási gyakoriságok növelését, nem pedig csökkentését indokolnák! Részletek ITT.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.