2019. 06. 04. 18:00

22. Heti VSZ Hírnök

A MÁV Zrt-nél és MÁV START Zrt-nél véget értek az üzemi tanácsi és munkavédelmi képviselő választások. A választások nyertese egyértelműen a Vasutasok Szakszervezete. Mind az üzemi tanácsoknál, mind a munkavédelmi képviselőknél a legtöbb megválasztott tag szakszervezetünk színeiben mérette meg magát.

Az üzemi tanácsi folyamat zárásaként mindkét vállalatnál megalakult a Központi Üzemi Tanács. A MÁV ZRt. KÜT alakulásáról ITT, a START KÜT megalakulásáról pedig ITT olvashatók a részletek.

A Vasutasok Szakszervezete kezdeményezésére, 2019. május 27-én konzultációra került sor a MÁV-START Zrt.-nél a Budapest Keleti pályaudvar átépítésével jelentkező, az általános feladatoktól eltérő tevékenységekben aktívan és ténylegesen részt vett munkavállalók részére történő anyagi elismerésről.

A konzultáció elején szakszervezetünk az írásban tett javaslatot megerősítette, amely nem csak Bp. Keleti pályaudvar munkavállalóira vonatkozott. Kiemeltük, hogy az érintett kollégák a – váratlanul fellépő - létszámhiány ellenére is magas szinten végezték el feladataikat. Ezt alátámasztja az is, hogy az utasok oldaláról sem merült fel komoly panasz. Álláspontunk szerint, a jövőben is lényeges lenne a hasonló esetekben kiemelkedő munkát végzők anyagi elismerése. Szakszervezetünk kérte a döntés minél előbbi meghozatalát, illetve, hogy a kifizetés legkésőbb a Vasutasnapig történjen meg. További részletek honlapunkon.

Az utóbbi időben több vonalszakaszon, állomáson folynak átépítési, felújítási munkálatok. Ezek a munkák természetszerűleg többlet tevékenységet, leterheltséget jelentenek a forgalmi személyzetnek. Azonban eljön az a határ, amikor beavatkozás szükséges.

Százhalombatta átépítése kapcsán a forgalmi szolgálattevők munkavégzési helyét konténerben alakították ki, ahol szolgálatonként 1 fő forgalmi szolgálattevő teljesít szolgálatot. Az átépítés jelenlegi fázisában a konténer és a vonatközlekedésre használt vágányok (így a peronok) között is munkaterület helyezkedik el. A munkaterület miatt a felhatalmazási hely megközelítésére korábban használt szolgálati átjáró is a munkaterület része lett, így a konténer és a felhatalmazási hely csak jelentős (több száz méteres) kerülővel közelíthető meg. A menetrend tarthatósága miatt ez többlet terhet ró a munkavállalókra. A Vasutasok Szakszervezete a témában konzultációt kezdeményezett. A tárgyalás részleteiről honlapunkon számolunk be.

A héten szakszervezetünk két egységénél folytatódtak a választások.

A VSZ TEB Szakmai Képviselet vezetőjének újra Bodnár Józsefet választották a küldöttek. Távközlési Tagozatvezetőnek Pataki Istvánt, Erősáramú Tagozatvezetőnek Pék Károlyt, Biztosítóberendezési Tagozatvezetőnek Berkes Lászlót, Ifjúsági Tagozati képviselőnek Nagy Dávidot választotta meg a küldöttértekezlet.

Szeged Területi Képviseleten is a régi vezető, Sebők Tamás folytathatja tovább a munkáját.

Kapcsolódó dokumentum:

22. Heti VSZ Hírnök

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.