2020. 07. 13. 07:14

28. Heti VSZ Hírnök

Módosult az FKG Kft. kollektív szerződése. A KSZ módosítására azért került sor, mert annak túl általános megfogalmazása nagyszámú visszaéléshez, illetve félreértelmezéshez vezetett. Az új szabályozás egyértelműen definiálja azt, hogy a felek mit tekintenek céges járműnek, hogy e paragrafus alkalmazásában milyen feladatok merülhetnek fel, illetve azt, hogy milyen együttes feltételeknek kell fennállnia ahhoz, hogy adott munkavállaló jogosult legyen a pótlék kifizetésére. A VSZ kérdésére, miszerint tervezi-e a munkáltató ezzel kapcsolatban az egyéni munkaköri leírások módosítását, a munkáltatói válasz határozott NEM volt. További részletek ITT olvashatók.

Újra itt a nyár, és újra itt a hőség is, aminek elviselését a vonatokon kötelező maszk még nehezebbé teszi. A Vasutasok Szakszervezete ezért kezdeményezte, hogy azon magasabb szintű szolgáltatást biztositó vonatokon, ahol a szerelvény összeállítása nem csak klimatizált kocsikból áll, a munkáltató a nyári hónapokra mentse fel a jegyvizsgálókat a kötelező nyakkendőviselés alól. Sajnos, a pandémiás helyzet miatti szájmaszkviselés is kényelmetlenséget okoz, amely a nyári hőségben - a halberstadti kocsikban (pl. Balaton Expressz) – a nyakkendő kötelező viselete mellett még erőteljesebben jelentkezik. Megítélésünk szerint a fehér ing, nyakkendő nélkül is kulturált megjelenést biztosít a jegyvizsgálók számára.

Megkeresésünkre a munkáltató gyorsan reagálva szeptember 30-ig felmentést adott a nyakkendő viselési szabály alól.

A Vasutasok Szakszervezete kezdeményezte, hogy a MÁV-HÉV Zrt.-nél is kerüljön alkalmazásra a MÁV-ÉVEK Program. A MÁV Zrt.-nél és a nagy leányvállalatainál 2006 óta alkalmazott program a nyugdíj előtt álló vasutas munkavállalók tisztes visszavonulását hivatott biztosítani, elismerve évtizedes áldozatos munkájukat. Álláspontunk szerint, a MÁV-HÉV Zrt. integrációja a vasutasok nagy családjába sikeresen lezajlott, ezért időszerűnek, egyben szükségszerűnek érezzük azt, hogy ez a program a MÁV-HÉV Zrt. gyakorlatába is bekerüljön.

Távozott posztjáról Dr. Kun Szabó István, aki 2017. október 1-től 2020. július 6-áig volt az MH Egészségügyi Központ parancsnoka. Az eddigi korrekt együttműködést levélben köszönte meg szakszervezetünknek. A tábornok a Vasutasok Szakszervezete elnökéhez, Meleg Jánoshoz eljuttatott levelében megköszönte a szakmai együttműködést, egyebek között azt hangsúlyozva, hogy a negyedévente megtartott érdekképviseleti találkozók nagy segítségére voltak a munkájában. „A gyakran kemény viták során több olyan téma is napirendre került, ami az érdekképviseletek felvetése nélkül talán nem került volna előtérbe” - írta elköszönő levelében. Kun Szabó István köszönetét fejezte ki a központnál dolgozók érdekében végzett tevékenységünkért is. A tábornok a Köztársasági Elnöki Hivatalban folytatja katonai pályafutását.

Megengedhetetlen, hogy Magyarországon a munkavállalók bérét ne fizessék ki!

A Vasutasok Szakszervezete egyre nagyobb aggodalommal figyeli a vásárosnaményi A.R.J. Ruhagyár Zrt.-nél zajló méltatlan eseményeket, vagyis azt, ami veletek történik. A mintegy húszezer tagot képviselő VSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a gyárban dolgozók és családok százai hónapok óta létbizonytalanságban élnek, nem tudják, mikor, mennyi fizetést kapnak, s kapnak-e egyáltalán. Nem tudják, miből fognak megélni a következő hetekben, netán hónapokban. Méltatlan és megalázó az is, ahogy – szó szerint – elbántak azokkal, akik a súlyos járvány időszakban időt, energiát és az egészségüket sem kímélve védőmaszkot varrtak, nemcsak azért, hogy legyen munkájuk és pénzük, hanem azért is, hogy másokon segítsenek. Végtelenül felháborító, hogy becsapták őket, s a megígért bérnek csupán a töredékét kaphatták meg. A szakszervezetek ezt nem tűrhetik szó nélkül. A Vasutasok Szakszervezete nemcsak szolidáris az ott dolgozókkal, hanem szükség esetén segítséget is nyújt a rászorulóknak.

A 2020-as év második felétől jelentős átalakuláson megy keresztül a magyar társadalombiztosítási rendszer és ezzel egyidejűleg a fizetendő járulékok is megreformálódnak. A társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény, amely 2020. július 1-jén lép hatályba.

Miként érinti a törvényváltozás a munkavállalókat?

Munkabérből levont járulékok

2020.06.30-ig a munkavállaló bruttó bérből a járulékalapot képező jövedelme után az egyéni járulékok kerülnek levonásra:

  • 4%-os természetbeni egészségbiztosítási járulék
  • 3%-os pénzbeli egészségbiztosítási járulék
  • 10%-os nyugdíjbiztosítási járulék
  • 1,5%-os munkaerőpiaci hozzájárulás, amely összesen 18,5%.

2020.07.01-től az egyéni járulékokat felváltja a társadalombiztosítási járulék, amely egységesen 18,5%.

Munkáltatót terhelő járulékok

2020.06.30-ig a munkáltatót 17,5 %-os szociális hozzájárulási adó, valamint 1,5%-os szakképzési hozzájárulási adó terheli, így az összes munkáltatói teher 19%.

2020.07.01-től csökken a szociális hozzájárulási adó két százalékponttal, így 15,5%-ra mérséklődik. A 1,5%-os szakképzési hozzájárulási adóval, így összesen 17% a kifizetői közteher mértéke.

További részletek ITT olvashatóak.

 

Letölthető dokumentum:

28. Heti VSZ Hírnök

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.