2017. 01. 30. 00:00

4. Heti VSZ Hírnök

A héten többen kaptak kézhez munkáltatójuktól megemelt alapbérről szóló bérértesítőt. Ezek azonban még nem a MÁV és a szakszervezetek közötti bérmegállapodás eredményei.

Ami jelenleg történik, az nem más, mint a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló Kormányrendelet kötelező végrehajtása. Ez annyit jelent, hogy az országos bérmegállapodásban foglaltaknak megfelelően a MÁV csoportnál 2017. január 1-től a minimálisan megállapítható alapbér 127.500 Ft-ra, míg a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetőleg középfokú szakképzettséget igénylő munkakörökben foglalkoztatott munkavállalók esetében 161.000 Ft-ra nő.

További részletek itt. 

Január 27-én ismét a bér volt az első számú napirend a Vasúti Érdekegyeztető Tanács ülésén. Ezt megelőzően a szakszervezeti oldal folytatott egyeztetést a közös javaslatokról, amit a munkáltatónak meg is küldött.

A munkáltató álláspontja a következő három évre 12-10-8%, de nem zárkózik el attól, hogy az első két évre vonatkozóan több pénzt csoportosítsanak át. Ehhez modellszámításokat kell végezniük, amit átadnak a szakszervezeteknek.

Az alanyi jogú béremelésen túl azonban a rendelkezésre álló bértömeg terhére több kérdést is kezelni kell:

  • További emeléssel szükséges a 10-es kiemelt és a 12-es kiemelt MMK között lévő munkavállalók bértorlódását kezelni. Ez közel 100 munkakörben kb. 8000 főt érintene.
  • A Vasutasok Szakszervezete követelésének is megfelelően minden váltókezelő részére meg kell adni a garantált bérminimumot és ugyanígy kell eljárni a vonatfelvevők kérdésében is. E mellett kezelni kell a diplomás minimálbért is. (főiskolát végzettek: 270 ezer, egyetemet végzettek: 300 ezer Ft).
  • A bértarifa kapcsán a munkáltató javaslatot tett arra, hogy  15 év munkaviszony után, minden 5. évben, az aktuális Vasutasnapon plusz 5000 Ft béremelést kapnának a munkavállalók.

A bérfejlesztés átlagos mértékét ezek figyelembevételével kell meghatározni.

Abban egyetértés volt, hogy a bérfejlesztést valóban az első két évben kell „megnyomni”, tekintettel az országos bérmegállapodásra. A bérfeszültség kezelése a VSZ szerint is kiemelt fontosságú, de ehhez a munkáltató 12-10-8%-os javaslata nem lesz megfelelő. A VSZ ahhoz is ragaszkodik, hogy a többéves megállapodásban rendelkezzünk a felülvizsgálat és újragondolás lehetőségéről. 

 A vasutasok béremelésével foglalkozott az RTL Klub híradója is, ahol Meleg János a VSZ elnöke nyilatkozott:

„Összesen 30%-os fizetésemelést kínál dolgozóinak a MÁV a következő három évre. Hetek óta tárgyalnak a szakszervezetekkel a bérfeszültség kezeléséről, amely a minimálbéremelés miatt alakult ki. A vasutasok legnagyobb érdekképviselete szerint akár már a jövő héten megegyezhetnek. A fejlesztési minisztérium azt közölte az összes többi állami vállalatnál tárgyalnak a béremelésről.”

A video itt tekinthető meg.

Vasutasok Szakszervezete

Hírnök nyomtatható változata innen tölthető le.

 

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.