2019. 11. 11. 10:22

45. Heti VSZ Hírnök

A forgalmi szolgálati helyeken fennálló munkakörülményeket vizsgálta őrjáratunk ezúttal Ercsi és Dunaújváros állomásokon. Dunaújvárosban kezdeményezésünkre jelentősen javultak a körülmények, míg Ercsiben lehangoló állapotok fogadtak minket. Igaz, Ercsiben biztató volt, hogy felelős, tenni akaró főnökség és jobbító szándékú illetékesek sora várta „delegációnkat”. Dunaújvárosban azt néztük, történt-e változás a legutóbbi ellenőrzésünk óta. Vagyis, ez egy utóellenőrzés volt. Ercsi Állomást azonban most vizsgáltuk először. Sajnos, ezt a helyszínt elkerüli a Kelenföld-Pusztaszabolcs vonalon folyamatban lévő vasútépítés, felújítás. Így ettől a beruházástól nem lehet remélni, hogy az állomáson szolgálatot teljesítő munkavállalók körülményei javuljanak. Persze mondhatnánk, hogy öröm az ürömben, mert Ercsiben így, technológiai fejlesztés hiányában megmaradnak a munkahelyek. Változatlan formában. Márpedig a jobbításon folyamatosan dolgozni kell. A bejárás megállapításai, tapasztalatai ITT olvashatóak.

A Vasutasok Szakszervezete úgy értesült, hogy a MÁV START Zrt. a munkavállalók társasági e-mail címei mellett kötelező jelleggel kívánja bevezetni a dolgozó arcképének alkalmazását a levelezésben. Információink szerint a munkavállalók kötelező jellegű fotózása folyamatban van. Véleményünk szerint az érintett munkavállalói kör vonatkozásában az arcképek kötelező jellegű alkalmazása a levelezőrendszerben a jelenleg hatályos adatvédelmi előírások alapján nem lehetséges. Ennek oka az, hogy – a személyes adatnak minősülő – arckép kezelésére is a GDPR előírásai irányadók, mely szerint érvényes jogalapként csak a rendelet 6. cikke szerinti esetkörök fogadhatók el. Ilyen jogcím a szerződéses kötelezettség teljesítése, jogi kötelezettség teljesítése, létfontosságú érdek, közhatalmi jogosítvány gyakorlása, jogos érdek érvényesítése és a jogosult hozzájárulása.

Az elmúlt héten – a szintén képviselettel rendelkező EDOSZ tiltakozása ellenére – a munkavállalók jövedelmének megőrzése érdekében, újra foglalkoznunk kellett a VNK Kft. munkaszerződéseinek ügyével. A hároméves bérmegállapodásból a 2017. évi 7,5 %-os átlagos bérfejlesztés határozatlan idejűként megvalósult, míg a 2018. évi egyösszegű kifizetés határozott időre (január 1.-december 31-ig) szólt.   Az NVTNM Társasági Portfólióért Felelős helyettes államtitkára április 25-én levelében arról tájékoztatta a VSZ elnökét, hogy a Kormány 1155/2019. (III.25) Korm. határozat elfogadásával átcsoportosítást hajtott végre, és az EMMI, mint tulajdonosi joggyakorló számára átadta a VNK Kft. 2019. évi bértámogatását, mely tartalmazta a 2018. évi bértömeget is (364 mFt).   Ennek ellenére a 2019. évi béremelés kifizetését követően, mely tartalmazta a 2018. évi és 2019. évi szakszervezetek által kialkudott és aláírt 4-4%-os emelést is, szintén csak határozott időre (2019. január 1- december 31.) lett megadva, munkaszerződés módosításban rögzítve ezt. A Vasutasok Szakszervezete 2019. október 9-én a miniszterhez fordult állásfoglalásért, melyben kérte, hogy biztosítsa a támogatást 2020. évre is. Az ügy részletei honlapunkon.

A Vasutasok Szakszervezete az általa kezdeményezett konzultáción újabb javaslatokat tett a TEB mesterek, szakaszmérnökök adminisztrációjának csökkentésére, a visszajelentő lapok nyomtatása, szkennelése megszüntetése érdekében. De a tárgyaláson további témákat is érintettünk. A témában 2017. januártól tett kezdeményezéseink során folyamatosan és most is hangsúlyoztuk, hogy a megnőtt adminisztrációs feladatok a szakmai munkától veszik el az időt, ezáltal sérül a biztonság. Nem életszerűek a munkalap kiadás és oktatás kérdéskörei a napi munkavégzés alkalmával. A munkáltatói oldal hangsúlyozta, hogy a bizonylati fegyelmet tartani kell, melyre felvetettük, hogy a mesterek sem 0-24 óráig folyamatosan vannak jelen. A munkáltató elmondta, hogy nagyra tartja és megbecsüli a mesterek rendelkezésre állását és munkáját, illetve már tett is lépéseket az adminisztráció ilyen szintű kezelésére (például a hiba-, zavaresemények esetén az utólagos PM rendeléshez kapcsolódó adminisztráció engedélyezett).   Végig kell gondolni a fejlesztéseket. Ígéretet tettek arra, hogy a visszajelentő lapok nyomtatásának szükségességét felülvizsgálják, de a munka bizonylatolásától nem tudnak eltekinteni, viszont a napi oktatások rendjét megvizsgálják.  A munkák bizonylatolásának lehetőségeit a munkáltató megvizsgálja, egyúttal együtt gondolkodást kért a megbeszélésen ismertetett lehetőségekkel kapcsolatban. Felmerült a szakaszokra kihelyezett anyagkészletek tartalmának kezelése, melyre az erősáram és biztber mesterek a hiba-, és zavaresemények azonnali elhárítása miatti fontosságát emelték ki. A távközlés esetén a szakszervezet kérte, hogy a szakaszra kihelyezett készlet kérdéskörét a munkáltató vizsgálja meg. A konzultációról és a felvetett problémákról ITT olvashatók részletek.

Kapcsolódó dokumentum:

45. Heti VSZ Hírnök

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.