2017. 03. 13. 00:00

10. Heti VSZ Hírnök

A védőeszköz munkaköri meghatározása és biztosítása a munkáltató egyik legfontosabb munkavédelmi kötelezettségei közé tartozik. Hiszen, ha megelőző műszaki, illetve szervezési intézkedésekkel az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés nem valósítható meg, a kockázatok egészséget nem veszélyeztető mértékűre csökkentése érdekében a munkáltató a munkavállalókat a kockázatokkal szemben védelmet nyújtó védőeszközzel köteles ellátni és ellenőrizni azok rendeltetésszerű használatát. 

Tagjainktól folyamatosan érkeznek a jelzések felénk, hogy nincsenek megfelelő védőeszközeik és a munkáltató nem biztosítja a munkavégzéshez szükséges munkaruházatot. Az egyéni védőeszköz ellátás kapcsán többször felhívtuk a munkáltató figyelmét a hiányosságokra, de a válasz minden esetben ugyan az volt: „nincs probléma, az ellátás folyamatos”. Ugyan ez volt a helyzet a lábbelik tekintetében is, ahol arról kaptunk tájékoztatást, hogy „ipari méretekben dől be a cipő” a vállalathoz! 

Szakszervezetünk munkavédelmi őrjárata nem volt rest és a helyszínen nézett a dolgok mélyére. A helyzet elkeserítő! 

Részletek a VSZ honlapján és a héten megjelenő márciusi Magyar Vasutasban! 

Az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) a májusi Kongresszusára készülve valamennyi testületében tisztújítást végez. Ez történt a Vasúti Szekció esetében is, ahol a 2017. március 9-i ülésen történt meg a választás. A szekció ülésen búcsúzott el a nyugdíjba vonuló korábbi elnök a luxemburgi Guy Greivelding, akit a svájci Giorgo Tuti követ az elnöki poszton. Az egyik alelnök továbbra is az olasz Maria Cristina Marzola lesz. 

A Vasutasok Szakszervezetét, illetve a magyar vasutasokat az a megtiszteltetés érte, hogy a résztvevők Zlati Róbert érdekvédelmi alelnököt választották meg a testület másik alelnökének. 

A magyar szakszervezeti tisztségviselő jelölését a V4 országok szakszervezetei kezdeményezték, amelyet a választás során széles körben támogatott az európai vasutas közösség. A megtiszteltetés mellett nagy lehetőség is, hogy magyar tisztségviselő ilyen szinten képviselheti a hazai vasutasságot. 

Rövid híreink: 

A VSZ Miskolc Területi Képviseletnek sikerült elérnie egy, az olajkutasok részére kiadott törvénysértő rendelkezés visszavonását. A rendelkezés értelmében éjszakai szolgálat végén köteles volt ott maradni a munkavállaló, ha előre jelzett gép érkezik tankolásra, még azon az áron is, hogy utána nem tudott hazamenni. 

Sokszor esett már szó róla, hogy a SZÉP Kártya feltöltést az azt követő második év május 31-ig lehet felhasználni. Utána a jelenlegi rendelkezés szerint visszakerül a munkáltatóhoz. Így idén a 2015-ben kapott el nem költött egyenlegre kell figyelni. 

Vasutasok Szakszervezete 

Hírnök nyomtatható változata innen tölthető le.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.