2017. 05. 08. 15:37

18. Heti VSZ Hírnök

A Vasutasok Szakszervezete követeléseinek újabb jelentős pontjaival összefüggésben sikerült megállapodást kötni a munkáltatóval a MÁV Zrt. Kollektív Szerződés módosításáról.

 A módosítások értelmében, 2017. május 1-ét követően:

  • az átvezénylési díj 1.600 Ft-ról 1.750 Ft-ra (több, mint 9%-al) emelkedik,
  • a munkaközi szünet megváltásáért fizetett átalánydíjazás összege 700 Ft-ról 800 Ft-ra (több, mint 14%-al) nő,
  • a vállalati gépjárművek rendszeres vezetésének pótlékaként 4,5 Ft/km helyett 7 Ft/km-t (több, mint 55%-al többet) fizet a munkáltató.

Javaslatunknak megfelelően a munkába járással kapcsolatos utazási költségek megtérítéséhez kapcsolódóan, változott a hosszú várakozási idő fogalma. A jövőben költségtérítés már nem két órát meghaladó várakozás esetén jár, hanem már akkor is, ha a tömegközlekedési eszközre történő várakozás az út megtételéhez szükséges időt meghaladja.

További részletek honlapunkon.

 

A Vasutasok Szakszervezete az Mt. 272. § alapján konzultációt kezdeményezett a B+N Zrt.-nél, melynek indoka, hogy a MÁV Zrt-től átszállással, jogutódlással érkező munkavállalókra vonatkozó Kollektív Szerződés az átszállás időpontjától függően lejár.

A konzultáción lehetőséget kívánunk teremteni a B+N Zrt-nél egy új, valamennyi munkavállalóra kiterjedő Kollektív Szerződés tárgyalásának megkezdésére. Továbbá a Kollektív Szerződés tárgyalásának keretein belül kialakítható választható béren kívüli juttatások mértékéről.

A konzultációt kezdeményező levelünk itt olvasható.

 

A héten véleményeztük a munkáltató által megküldött, a munkába járással összefüggő költségtérítésekről szóló utasítástervezetet. A tervezet több problémát is felvet.

A vonatkozó jogszabály nem tartalmaz szűkítő feltételeket a jogosultságok kapcsán, tehát a jogszabályi előírások alapján az, akinek van vasúti szabadjegye, nincs kizárva a költségtérítésre jogosultak köréből. Természetesen a jóhiszeműség és a tisztesség munkajogi követelménye, valamint a rendeltetésszerű joggyakorlás előírása alapján megkövetelhető a munkavállalótól a költséghatékony munkába járás, de a szöveg alapján, álláspontunk szerint, a munkáltató túlterjeszkedett az ésszerűség körén. Az utasítás tervezetéről kialakított teljes véleményünk itt elolvasható.

 

Immár második alkalommal adott otthont május 3-5. között Zamárdi a Vasutasok Szakszervezete országos horgászversenyének. A bázist szakszervezetünk üdülője adta, a versenypályát pedig az épület melletti szabad strandon jelöltük ki. A korai májusi időpont a tavalyihoz hasonlóan nem hozott sok szerencsét a 44 benevezett horgásznak. Bár az idén az időjárás a kedvesebb arcát mutatta és nem kellett megküzdeni az elmúlt évi versenyt meghatározó 70 kilométeres szembeszéllel, a keszegek ívása keresztülhúzta számításainkat. Bár a part melletti sekély vízben százszámra tobzódó halak látványa lenyűgöző volt, a kapókedvükön azonban ez nem sokat segített. Márpedig halak nélkül a horgászat – pláne, ha még verseny is – kevésbé izgalmas. De a mi horgászaink nem adták fel. Ami csak elképzelhető egy mai modern horgász repertoárjában, azt mind bevetették. Élő csalik és a különböző mű csalik, pelletek színes és ízes kavalkádja jelentette a halaknak felkínált csáberőt. De minden hiába, az igazi nagy halak távol maradtak.

Eredmények:

  1. Szabó II. József TS Hungária Járműjavító Kft. VSZ SZB
  2. Roik János Állomásfőnökség VSZ SZB Érd
  3. Lengyel Sándor VSZ SZB Forgalmi Utazók Miskolc

 

A legnagyobb hal büszke horogra kerítője Csobai Gyula, a záhonyi Vasútőr Alapszervezet tagja volt.

Az eseményen készült képek honlapunk galériájában megtekinthetőek.

A Heti Hírnök nyomtatható verziója itt elérhető

 

Vasutasok Szakszervezete

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.