2017. 12. 12. 13:05

49. Heti VSZ Hírnök

A Rail Cargo Hungaria Zrt-nél több hetes, különböző fórumokon folytatott egyeztetés eredményeként sikerült elérni, hogy a munkáltató érdemi ajánlatot adott át a vállalat 2017. december 6-i VÉT ülésén. Emlékezetes, hogy a munkáltató első ajánlata 4%-os bértömeg növekedésről szólt. Ez természetesen elfogadhatatlan volt szakszervezetünk számára. Ezek után mind a munkáltató, mind pedig a tulajdonos irányába minden lehetőséget megragadva, személyes egyeztetéseken itthon és Ausztriában egyaránt továbbítottuk tagjaink elégedetlenségét. A mai VÉT-en a munkáltató belátva, hogy – időközben pénztári támogatással is „felturbózott” – ajánlata tarthatatlan, 9%-os bértömeg növelésre, továbbá 1%-os nyugdíj és 1%-os egészségpénztári hozzájárulás támogatás növelésére tett javaslatot. További részletek itt olvashatóak.

November 28-30. között járultak az urnák elé a MÁV FKG Kft. dolgozói, hogy megválasszák a vállalat új üzemi tanácsát. A cég egész működési területére (Záhonytól Zalaegerszegig) kiterjedő választáson a szavazásra jogosult 1455 munkavállaló feladata nem volt kevesebb mint, hogy a 33 jelöltből kiválassza azt a 11 főt, aki majd őket képviseli az üzemi tanácsban. A szavazatok összeszámlálása után a leadott 8171 szavazatból 4228-t kaptak a VSZ jelöltjei, így 51,7 százalékos eredményt sikerült elérnünk. Ennek megfelelően, a munkavállalók döntése alapján a megválasztott testületben tíz fő jeleníti meg a Vasutasok Szakszervezetét és egy fő a VDSZSZ Szolidaritást.

A MÁV Zrt. PFT Főnökség Szombathely területén is megtartották az üzemi tanácsi és munkavédelmi képviselő választást. Az 5-5 fős bizottságokba a Vasutasok Szakszervezete minden helyre jelölt.  A választáson üzemi tanács tag jelöltjeink 68,16%-ot, munkavédelmi képviselő jelöltjeink pedig 70,59%-ot értek el, így mindkét testületbe 4-4 fő került be a VSZ színeiben.  Ezen kívül egy-egy póttagot is a VSZ ad. Gratulálunk és jó munkát kívánunk nekik! Külön köszönjük a választási bizottság kitűnő munkáját.

A MÁV-START Zrt-nél újonnan bevezetett személyzetirányítói munkakörrel kapcsolatban hamar probléma alakult ki. A vezénylők részéről kialakult feszültség egyik oka, hogy a jelenlegi bértáblájuk és a 250 000,-Ft -ról induló személyzetirányítói bértábla nincs összhangban. Ezért a Vasutasok Szakszervezete a személyzetirányítói bértába módosítását javasolja. A személyzetirányítói munkakörben kerülők béreit hosszú távon azonos szintre kell hozni. Jelenleg a felvigyázói bérek meghaladják a személyszállítási utazók vezénylőinek bérét, részükre indokolt a bérfelzárkóztatás. Kezdeményezésünk itt elolvasható.

Mint az a most megjelent decemberi Magyar Vasutasban is olvasható, munkavédelmi őrjáratunk legutóbbi célpontja a felújított békéscsabai állomás és környéke volt. Tapasztalataink összessége az újság hasábjain olvasható, a munkáltatónak írt, intézkedéseket sürgető levelünk pedig itt.

 

A 49. Heti VSZ Hírnök nyomtatható verziója itt érhető el.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.