2020. 06. 09. 07:21

A MÁV VÉT-en végre kiderülhet a munkáltató „mellékvonalas álláspontja”

Az ország 34 vasútvonalán lépett életbe új vasúti menetrend június 6-án, szombaton, amelyet „ideiglenes járványügyi menetrendnek” nevez a változásokat elrendelő, közlekedési ügyekért felelős Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Az új menetrend alapján minisztériumi utasításra a MÁV-START jelentősen megritkította a naponta közlekedő járatok számát az érintett vasútvonalakon.

A kiszivárgott hírek hallatán a Vasutasok Szakszervezete is tájékoztatást kérő levéllel fordult Fónagy János Nemzeti Vagyonnal Kapcsolatos Parlamenti Ügyekért Felelős Államtitkárhoz, Kerékgyártó József MÁV-START vezérigazgatóhoz és a MÁV VÉT-en is napirendre kértük az ügyet. Még Révész Máriuszt is megszólítottuk, aki az aktív és ökoturisztikai fejlesztésekkel és ezek népszerűsítésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos. De megszólítottuk az érintett önkormányzatokat is. Arra kértük őket, hogy tájékoztassanak bennünket a tervezett intézkedéssel kapcsolatos véleményükről, álláspontjukról, hiszen szerintünk a szóban forgó vasútvonalakon és járatokon tervezett intézkedés ellehetetlenítené a munkába és iskolába járást, negatív hatással lehet a térség gazdasági helyzetére, az esetleges teljes vasúti személyszállítási szolgáltatás megszűntetésével pedig a lakossági alapellátás is veszélybe kerülhet.

Kérdéseinkre válaszok még nem érkeztek a kormányzati szereplőktől.

A mi tudásunk, a hozzánk érkezett impulzusok alapján azt tudtuk, a szakszervezetünk felé azt erősítették meg, hogy a vasút elsődlegességének kérdése eldőlt. Ahol a közlekedés párhuzamosan zajlik közút és vasút között, ott a kötött pályát kell preferálni. A jövőbeni fejlesztési források vonatkozásában is a vasúté a prioritás.

Nekünk természetesen elsődleges fontosságú a vasutas munkahelyek megtartása. Ezért a Vasutasok Szakszervezete a többi érintett vasutas szakszervezet nevében is kezdeményezte a 2020. június 10-i VÉT ülés napirendi pontjaként felvenni a mellékvonalak üzemeltetésével kapcsolatban kialakult helyzet munkáltatói értékelését, illetve az erre vonatkozó munkáltatói tájékoztató megtartását.

A VÉT-en e mellett további témaként szerepel:

  • Elnök-vezérigazgatói tájékoztató a pandémiás időszak foglalkoztatási tapasztalatairól és a MÁV-csoport aktuális gazdálkodási helyzetéről.
  • A 2020. évi Együttműködési Megállapodásra vonatkozó elképzelések, javaslatok megtárgyalása.
  • A MÁV Zrt. Kollektív Szerződésének módosítása.

Emlékezetetőként: a MÁV Zrt. kollektív szerződéséhez és az Együttműködési Megállapodáshoz tett javaslataink ITT olvashatóak)

A tárgyalás eredményéről természetesen beszámolunk.

Kapcsolódó dokumentum:

VSZ MÁV Hírnök 20200609

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.