2020. 04. 01. 18:56

Az érdekegyeztetés nem áll le

Első alkalommal tartotta érdekegyeztető ülését digitális platformon a MÁV-csoport.

Homolya Róbert elnök-vezérigazgató tájékoztatta a szakszervezeteket az eddig eltelt időszak eseményeiről.

Elmondta, hogy a vasút kiemelt szolgáltató cég, melynek továbbra is és folyamatosan biztosítania kell a személy és áruszállítást. A menetrend jelenleg 80 százalékra csökkent és előfordulhat további mérséklés is. A veszélyhelyzet bevezetése óta ötezer fő dolgozik Home Office-ban. Ezt az igen nagy számot sikerült a cégnek rövid idő alatt megoldania. A digitális aláírással kapcsolatos utasítás is elkészül a hatékonyabb munkavégzés érdekében.

Védőfelszerelések, eszközök folyamatosan érkeznek. A jövő héten ismét nagyobb tételt kap a vállalat.

Az esetleges munkaidő keret változtatásával kapcsolatban a szakértői csapat annak érdekében végzi a munkáját, hogy biztosítható legyen a munkaerő megtartása. Ha a járványhelyzet újabb kapacitáscsökkentésre kényszeríti a vállalatcsoportot, a témában külön egyeztetést kell majd tartani a szakszervezetekkel. A 65 év felettiek mentesítve lettek a munkavégzés alól.

A saját gépkocsival történő munkába járás engedélyezése egyedi elbírálás alapján a helyi munkáltatók feladata.

A tájékoztatón elhangzott, hogy az alanyi jogú Szép kártya juttatás utalása teljesült. Ezt követően április 7-ig megtörténik a szakszervezetekkel megkötött bérmegállapodásban foglalt emelt bérek utalása január elsejéig visszamenőlegesen.

A munkáltatótól kértük, hogy a munkahelyek takarítása, fertőtlenítése a hét minden napján történjen meg.

Azokon a szolgálati helyeken, ahol ez kivitelezhető javasoltuk a munkahelyi készenlét felfüggesztését.

Kértük a munkába járók részére az IC pótjegy megvétele nélküli utazás lehetőségét.

A járványhelyzettel kapcsolatosan a VÉT ülésen tájékoztatót tartott Dr. Pásztélyi Zsolt a Vasútegészségügyi Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezetője, a járványügyi védekezés lehetőségeiről. Az általános védekezési módok ismertetése után beszámolt arról, hogy az elmúlt napokban nemzetközi vasútegészségügyi online konferenciára került sor, ahol elhangzott, hogy a vasútvállalatok esetében nem írják elő szájmaszk és gumikesztyű biztosítását. A teljes tájékoztató honlapunkon elérhető.

Kezdeményezésünkkel összhangban a felek meghosszabbították a 2019 év végén lejárt Együttműködési megállapodást. Ennek fontos része a MÁV ÉVEK program, amelynek működése így továbbra is biztosított. Az egészségmegőrző programot viszont – igazodva a jelenlegi helyzethez – felfüggesztették a felek. A megállapodás teljes szövegét az aláírásokat követően, honlapunkon közzé tesszük.

Szintén meghosszabbodott több bérpótlék és alapbér- kiegészítés hatálya 2021. január 31-ig. Ezekről bővebben ITT.

A Kollektív Szerződésben rögzítésre kerül a lojalitási pénz kifizetésének rendezése, és a végrehajtásra vonatkozó utasítás is hamarosan megjelenik.

Kapcsolódó dokumentumok:

VSZ MÁV Hírnök 20200401

MÁV összefoglaló az eddigi intézkedésekről

MÁV egyoldalú kötelezettségvállalás 2021.01.31. napjáig

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.