2020. 01. 03. 14:26

Nincs több akadály, tárgyaljunk!

A Vasutasok Szakszervezete a minimálbér és a garantált bérminimum 2020. évi mértékének ismeretében ismét kezdeményezte a bértárgyalások megindítását.

Mint arról már korábban is hírt adtunk (részletek ITT és ITT) a Vasutasok Szakszervezete már többszőr kezdeményezte a 2019. december 31-én lejáró három éves bérmegállapodást követő bértárgyalások megkezdését.

A tárgyalások tényszerű megkezdését eddig megakadályozták az újra megnyílni látszó minimálbér és garantált bérminimum tárgyalások, valamint a még nem ismert gazdasági mutatók.

December 30-án azonban a kormány kihirdette a 2020. évi minimálbér és garantált bérminimum értékeket (erről bővebben olvasható ITT), így most már elhárult a tárgyalásokat eddig gátló akadály.

A Vasutasok Szakszervezete bérkövetelése ismert a munkáltató számára, hiszen azt a VDSZSZ-szel és MOSZ-szal közösen készített és megküldött középtávú megállapodás tervezet tartalmazza.

A Vasutasok Szakszervezetének szerint a hároméves megállapodások hátulütője az volt, hogy nem lehetett ennyire előre látni. Az ebből levont tanulságok után, így új koncepció készült a többi vasutas szakszervezettel egyetértésben, amelyet már 2019. február 26-án átadtak a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójának.

A bérmegállapodásban nem konkrét százalékokat határoznának meg, mint eddig, hanem azt szeretnék, hogy a béremelésnél a MÁV vegye figyelembe a gazdaság teljesítőképességét is. Számoljon a GDP-növekedéssel, az inflációval, és legyen benne bérfelzárkóztatási elem is, 2020-ban plusz 2 százalék, a következő évben plusz 3 százalék. Ez összességében újra két számjegyű emelést jelenthetne.

Kapcsolódó dokumentumok:

A MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettesének írt levelünk

A MÁV-START Zrt. humánerőforrás igazgatójának írt levelünk.

VSZ Hírnök 20200103

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.