2019. 07. 08. 20:19

27. Heti VSZ Hírnök

A márciusi bérmegállapodásban foglaltaknak megfelelően a héten csoportszinten megkezdődtek a 2019. évi további béremelést szolgáló tárgyalások. A tárgyalás elején dr. Homolya Róbert elnök-vezérigazgató tájékoztatta a szakszervezeteket a MÁV-csoportot érintő kérdésekben. Ennek keretében elmondta, hogy elkészült a vasútstratégia. A stratégia alapvetése, hogy a közösségi közlekedés alapja a vasút. Azonban az utazási szolgáltatás emelése, a nagyobb utasélmény biztosítása még sok munkát jelent, ami nagyon hosszú folyamat.

A bérrel kapcsolatban a munkáltató részéről az alábbiak hangoztak el:

  • Július 1-től a szociális hozzájárulási adó 2%-al csökkent, ami 1,8 milliárd Ft megtakarítást hoz csoport szinten.
  • Feltérképezték a létszámhiányos munkaköröket. Alapelv a kritikus munkakörök vonzóvá tétele. Meghatározott munkakörökben fix összegű emelések. Javasolják egyes munkakörök újraértékelését, új bér meghatározásával. Az alapbérek munkaköri átlaghoz való közelítése a cél.
  • Csoportszinten 18300 munkavállaló bérének a rendezésére kérték meg az engedélyt.
  • A MÁV-csoport valamennyi vállalatánál lesznek további „akciók” a munkavállalók megtartására (pl. Budapest pótlék, emelt műszakpótlék egyes munkakörökben, különböző speciális bérpótlékok, stb.)
  • A szociális hozzájárulási adó csökkentéséből adódó VBKJ különbözet kifizetésére decemberben, egy összegben kerülne sor.

A munkáltató konkrét ajánlatát csak a tulajdonosi engedély birtokában adhatja át. A folytatásról természetesen beszámolunk.

A Vasutasok Szakszervezete ismét konzultációt kezdeményezett a MÁV START Zrt.-nél. A kezdeményezés érinti a JÉ jegyértékesítési rendszer működésében tapasztalt anomáliákat, a heti pihenőidő és a munkaközi szünet kiadásával kapcsolatos problémákat, valamint a kocsivizsgálók többlet feladatainak kérdését.

Július 11-én ülést tart a MÁV-START Zrt. Érdekegyeztető Tanácsa, amelyre a Vasutasok Szakszervezete az alábbi témákat javasolja felvenni:

  • A munkáltató feladatai hőségriadó elrendelése esetén.
  • E-learning alkalmazása az időszakos oktatás terén.
  • A munkáltató állítsa össze munkakörönként a várható oktatások témakörét, az elvégzéshez szükséges időtartammal.
  • A 2019. április 11.-i konzultáción elfogadott 9. sz melléklet módosítása.
  • Utasellátó munkavállalói által továbbított étkező- és hálókocsik előkészítése, valamint a balatoni vonatokon - Balaton expressz - közlekedő étkezőkocsik üzemeltetésének hatásai.
  • A balatoni vonatokon történő utastájékoztatás (hangosítás a vontató járműről). Részletes javaslataink ITT.

Július 4-én plenáris ülést tartott a Vasútiszállítási Alágazati Párbeszéd Bizottság. A Bizottság véglegesítette programját. Ebben a következő kérdések kaptak fő prioritást:

  • a személyszállítás liberalizációjára történő felkészülés,
  • vasúti modernizációs kihívások,
  • alágazati kollektív keretszerződés,
  • egységes oktatási rendszer kérdésköre,

A Bizottság egységes javaslatot kíván kidolgozni a képzési, hatósági vizsgáztatási rendszer átalakítására, aminek véghezviteléhez minden fórumot fel fog használni. Az ülésen elhangzott, hogy az adott munkakör szakmai tartalma kell, hogy meghatározza az oktatás és a vizsga szükségszerűségét. A régen húzódó ágazati kollektív szerződés ügyében a munkavállalói oldal feltette a kérdést, hogy munkáltatói részről van-e hajlandóság az ügy továbbvitelére. A munkáltatói oldal egységesen úgy nyilatkozott, hogy érdekeltek a szabályozás létrehozásában.

Dr. Kun Szabó István, a MH Egészségügyi Központ parancsnoka, július 4-én a kórházat érintő aktualitásokról tájékoztatta a képviselettel rendelkező szakszervezeteket. Tájékoztatóját azzal kezdte, hogy új vezetőként a rendelkezésre álló erőforrásokat kellett felmérnie. Mindezeket követően jutottak el oda, hogy elkészült az EMMI részére egy átfogó anyag, orvos szakmai-, humán-, és a gazdasági stratégiai részekkel. Az egészségügy fenntartása, működésének finanszírozása állami feladat. A finanszírozás jelenleg nem megfelelő. Ezen a területen a piaci viszonyokat nehéz értelmezni. Az Egészségügyi Központ egyedülálló, hiszen minden „szakmára” van osztálya. A kórház teljesítményét leíró számok is jól mutatják, hogy az intézmény a 2007-es integrációt követően már nem csak „egyenruhás kórház”. A tájékoztató további részleti honlapunkon olvashatóak.

Az egészségügyi dolgozók ünnepnapja július 1., a Semmelweis nap. Ez adott alkalmat a Vasutasok Szakszervezete Balatonfüredi alapszervezete bográcsozással egybekötött vidám összetartására. A Koloska-völgy kitűnő helyszín volt ehhez. A zöld környezetben zölden, szinte műanyagmentesen zajlott. Az árnyas fák alatt a hőséget is könnyebb volt elviselni. A rendezvényen a Vasútegészségügyi NKK intézményvezetőjén, orvosokon, nővéreken és konyhai dolgozókon kívül a VSZ elnöke, alelnöke, szakmai és területi vezetője is részt vett. Sajnáljuk, hogy az ügyvezető igazgató más elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni. A bőséges reggeli után Vetsey Andrea szervezte és vezette az össznépi játékokat. Három csapat versengett a fődíjért. Legnagyobb derültséget a 18-as karikát kiérdemlő lufidurrogtatás váltotta ki. Végül minden résztvevő nyert, döntetlen eredmény született. A rendezvényről bővebben honlapunkon.

Néhány hónapja meglepő levelet hozott a postás a Vasutasok Szakszervezete számára: Kína Hubei Tartományának Szakszervezete egy néhány országot érintő látogatás keretében Magyarországon találkozni szeretne a Vasutasok Szakszervezetével. Erre került sor július 2-án, amikor is egy 6 fős kínai delegáció tette tiszteletét az Ürömi utcai székházban. A találkozó részletei honlapunkon.

 A 27. Heti VSZ Hírnök nyomtatható verziója ITT érhető el.

Az oldal cookie-kat használ, hogy minél több hasznos funkciót biztosítson a látogatóknak.